Fosfaat in uw voeding
Een te hoog fosfaatgehalte in het bloed kan leiden tot jeuk en rode ogen en tot een versneld proces van verkalking in hart, bloedvaten en gewrichten. Fosfaatbinders als medicatie worden voorgeschreven om de hoeveelheid fosfaat in uw bloed te regelen.
Wat is fosfaat in uw voeding?
Fosfaat zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kaas, melk en melkproducten, noten, pinda’s, vlees, vleeswaren, kip, vis, eieren, peulvruchten (witte en bruine bonen, linzen, bonen, kapucijners, etc.) en vegetarische vleesvervangers.
Fosfaat in voeding wordt voor 50-60% opgenomen door het lichaam. Maar de industrie voegt ook vaak fosfaat toe (additieven) aan kant-en-klare producten om de houdbaarheid te verlengen of de kleur, geur en smaak te verbeteren. Van dit toegevoegde fosfaat wordt 90% dor het lichaam opgenomen. Hoeveel fosfaat wordt toegevoegd is vaak onduidelijk. De fabrikant is niet verplicht dit te vermelden op het etiket. Vaak is het fosfaatgehalte niet terug te vinden in voedingsmiddelentabellen.
Producten, waaraan fosfaat wordt toegevoegd zijn onder andere bakmixen, soepen, dressings, sauzen, toetjes, puddingpoeders, kaas, smeerkaas, vleesproducten en frisdranken. Dit wordt als E-nummer op de verpakking aangegeven: E 338 E 339 E340 E 341 E 343.
Fosfaatbinders
Het advies om ruim gebruik te maken van eiwitrijke producten heeft als gevolg dat er meer fosfaat in de voeding zit en dat er eventueel fosfaatbinders gebruikt moeten worden. Deze medicijnen binden het fosfaat en verlaten dan met de ontlasting uw darmen.
Downloads
Wilt u meer informatie over fosfaat in uw voeding? Download de folder hieronder