Menu
Behandelingen

Embolisatie varicocèle (vena spermatica)

Als bij u de ader die het bloed afvoert van een teelbal te wijd en kronkelig is, stroomt er bloed terug naar de teelbal. Er is sprake van een soort “spatader” van de teelbal; dit wordt ook wel “varicocèle” genoemd. Bij een embolisatie wordt onder röntgendoorlichting dit specifieke bloedvat afgesloten.

Afdeling(en)

Contact

(0570) 535 135

Hoe kom ik er?

Route 45
Lees voor

Hoe gaat een embolisatie varicocèle (vena spermatica)?

Tijdens het onderzoek wordt de afvoerende ader (vena spermatica) van de balzak (scrotum) afgesloten. Bij deze embolisatieprocedure worden door de katheter zogenoemde coil ingebracht in het bloedvat (vena spermatica). Een coil is een metalen draadje, (veertje) die in het bloedvat achterblijven. Het bloedvat wordt op deze manier afgesloten, waardoor er geen bloed meer doorheen kan stromen. Het bloed vanuit de balzak wordt vanzelf door andere bloedvaten naar de holle lichaamsader afgevoerd.

Nadat u hebt plaatsgenomen op de onderzoekstafel en de noodzakelijke voorbereidingen zijn getroffen krijgt u een plaatselijke verdoving (in de lies of de hals). Daarna brengt de radioloog (via een ader in de lies of in de hals) een katheter in tot het afwijkende bloedvat. Tijdens het onderzoek wordt een jodiumhoudend contrastmiddel ingespoten en worden er röntgenopnamen gemaakt. In de afwijkende ader wordt de coil (of coils) ingebracht tot de afsluiting volledig is. Na het beëindigen van de procedure wordt de katheter verwijderd en het bloedvat afgedrukt (in de lies of in de hals).

Risico's en bijwerkingen

De contrastvloeistof kan soms bij personen met een allergie, astma of bronchitis en suikerziekte (diabetes mellitus) bijwerkingen veroorzaken. U kunt daarvan gaan niezen, jeuk krijgen of misselijk worden. Tijdens het inspuiten kunt u een warm gevoel krijgen. Dit warme gevoel verdwijnt weer binnen enkele minuten. Soms ontstaat er op de plek waar de katheter wordt ingebracht een bloeduitstorting. Sommige patiënten (1 op de tien) krijgen rugpijn tijdens de behandeling, dat kan ongeveer 2 dagen aanhouden. Indien u hier last van heeft, kunt u hier pijnstillers tegen gebruiken.

De uitslag

De radioloog bekijkt de foto’s en maakt een verslag van het onderzoek dat hij verricht heeft. Bij uw behandelend arts kunt u terecht voor de uitslag.

Downloads