Dubbel-J katheter
Een dubbel-J is een inwendige katheter die van de nier naar de blaas komt te liggen. De katheter zorgt ervoor dat de urine van de nier naar de blaas stroomt. De naam dubbel-J is afgeleid aan zijn vorm. Aan beide uiteinden heeft de katheter een krul of J-vorm.
Hoe gaat het inbrengen van een dubbel-J katheter?
U komt in een bed naar de behandelkamer. De laborant geeft u uitleg over het verloop van de behandeling. De behandeling wordt uitgevoerd met röntgenstraling. In de röntgenkamer gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen. U krijgt van ons een kussen onder de buik zodat u half schuin komt te liggen. De bestaande nefrostomiekatheter en de aangeprikte plaats worden gedesinfecteerd (meestal met jodium). Er komt een steriele doek over het gebied.
De radioloog verdooft de huid ter plaatse van de aangeprikte plaats van de nefrostomiekatheter. Er wordt contrastvloeistof door de katheter gespoten om te kijken naar de ligging van de katheter en te zien tot hoever de urineleider normaal doorgankelijk is. Door de katheter wordt een flexibel draadje ingebracht. Daarmee wordt geprobeerd om via de urineleider in de blaas te komen. Dit kan enige tijd duren, omdat de urineleider niet normaal doorgankelijk is. Daarna kan de dubbel-J worden ingebracht.
De dubbel-J heeft een krul aan het uiteinde, die in de blaas komt te liggen. De andere krul komt in het nierbekken te liggen. De katheter komt geheel inwendig te liggen. De urine kan nu weer van de nier naar de blaas. De nefrostomiekatheter wordt nu verwijderd. De aangeprikte plaats van de oude nefrostomiekatheter wordt afgedekt met gazen. De urine kan er roodgekleurd uit zien.
Risico's en bijwerkingen
De risico’s van de behandeling zijn gering. Het is mogelijk dat er tijdens de ingreep een bloeding ontstaat of urine op een verkeerde wijze weglekt. Ondanks de krullen van de dubbel J kan deze verschuiven. De dubbel-J kan verstopt raken waardoor er weer een ophoping van urine in de nier ontstaat.
Als u weer thuis bent en de dagen na de behandeling een van onderstaande klachten heeft verzoeken wij u contact op te nemen met het ziekenhuis:
- Bovenmatige pijn of koorts.
- Er pus komt uit de insteekopening.
Nazorg
Na afloop van de behandeling gaat u terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. De gazen op de oude insteekopening dient u iedere dag te verschonen totdat het gaatje dichtzit.