Dermatografie
Bij dermatografie is een medische tatoeage. Hierbij brengt de behandelend arts met speciale apparatuur pigmentstoffen in de huid. De gekozen pigmentstof lijkt op de natuurlijke kleur van de huid. Dit wordt gebruikt voor het vervagen of inkleuren van littekens.
Wat is dermatografie?
Bij de dermatografie wordt gebruik gemaakt van een speciaal tatoeage-apparaat. Met naaldenprikjes wordt pigment in de huid aangebracht. Deze naalden worden op en neer bewogen met een afstelbare snelheid. Als reactie op de prikjes en de aanwezigheid van de pigmentdeeltjes onder de huid ontstaat tijdens de behandeling een soort schaafwond. Na de behandeling blijft er dan ook de eerste dagen een wat schrijnend gevoel in het behandeld gebied.
Een gedeelte van de pigmentdeeltjes wordt met de huidschilfers afgestoten. Na ongeveer een week liggen de pigmentdeeltjes stabiel in het behandelde gebied. Het resultaat is dat na elke behandeling een geringe hoeveelheid van het pigment zal verdwijnen. Daarom zijn meerdere sessies nodig om het gewenste resultaat te behalen.
De behandelingsfrequentie is gemiddeld 1 keer per 8 weken zodat de huid gelegenheid krijgt zich te herstellen. De pigmentdeeltjes worden in verschillende sessies als het ware laag over laag in de huid aangebracht waarmee de gewenste huidkleur kan worden bepaald. Belangrijk: tijdens de gehele periode van behandeling mag u geen gebruik maken van de zonnebank.