CVA-behandeling
Bij een CVA is een gedeelte van de bloedsomloop in de hersenen verstoord. Er is dan sprake van een herseninfarct of een hersenbloeding. De behandeling wordt afgestemd op uw klachten en behoeften.
Wat is een CVA-behandeling?
De verschijnselen van een CVA variëren per patiënt. Dat betekent dat de behandeling wordt afgestemd op de individuele situatie. De behandeling en revalidatie beginnen meteen na de opname. Om de continuïteit, kwaliteit en duidelijkheid in de zorg aan u te waarborgen, is op afdeling G2 gekozen voor een specifieke behandelmethode: neurorevalidatie.
Neurorevalidatie
De motoriek is het uitgangspunt, dat houdt in dat iedere handeling bij en met de patiënt bijdraagt aan de revalidatie van de patiënt. Bijvoorbeeld praten, eten, verplaatsen, lichamelijke verzorging etc. Actief leren staat hierbij centraal. Dat wil zeggen de patiënt stimuleren dingen zelf te doen.
Uw revalidatie start in het ziekenhuis en deze krijgt wellicht een vervolg in een revalidatiecentrum, een verpleeghuis, of bij uw thuis. Oefening en geduld zijn cruciaal voor een werkzame revalidatie. Vooral de eerste dagen en weken zijn erg belangrijk, want: aanleren is gemakkelijker dan afleren. De revalidatie verloopt in kleine stapjes en is toegespitst op uw mogelijkheden.
In de praktijk
Met name het streven naar zelfstandigheid heeft een aantal praktische gevolgen voor uw verblijf op afdeling B2, zoals:
- hulpverleners zullen u zoveel mogelijk aan uw aangedane zijde benaderen en proberen deze helft ook zoveel mogelijk bij de activiteiten te betrekken;
- u hebt een bepaalde plaats in de kamer omdat uw nachtkastje aan de kant van de aangedane zijde moet staan;
- u hebt geen 'papegaai' boven uw bed. Daarmee voorkomt u een verkeerde houding en overbelasting van de gezonde zijde;
- een andere maatregel is het afdoen van ringen en sieraden van de aangedane hand. Daarmee voorkomt u beknelling door eventuele vochtophoping.