Menu
Behandelingen

Buikwandkatheter - plaatsen en verzorging

Als u niet goed kunt plassen en een gewone katheter geen goede optie, kan gekozen worden voor een plaatsing van een buikkatheter, ook wel suprapubische katheter genoemd.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 3
Lees voor

Wat is een buikwandkatheter?

Een buikwandkatheter is een slangetje van kunststof dat via de buikwand wordt ingebracht. De arts brengt onder plaatselijke verdoving de katheter in, vlak boven het schaambeen. Het uiteinde van de katheter zit in uw blaas en heeft daar enkele openingen waardoor de urine kan aflopen.

Het plaatsen van een buikwandkatheter

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer of op de polikliniek Urologie. Als de operatie op de operatiekamer plaatsvindt dient de anesthesioloog uw verdoving toe, zoals afgesproken tijdens de preoperatieve screening. Als de ingreep op de polikliniek Urologie plaatsvindt gebeurt dit onder plaatselijk verdoving. De blaas wordt via een gewone katheter gevuld. Dan wordt de blaas via de onderbuik aangepikt en de katheter geplaatst en met een hechting vastgezet. Vaak laat men de gewone katheter nog even zitten, om het wondje in de blaas te spoelen.

Na de ingreep

Zodra u terug bent op de afdeling mag u weer eten en drinken. Na iedere operatie bestaat de kans, dat u pijn hebt. De pijnstilling na de operatie wordt geregeld door de anesthesioloog. Dit is met doorgesproken tijdens de preoperatieve screening. De katheter wordt er op de afdeling door de verpleegkundige weer uitgehaald als de urine helder van kleur is en de verdoving is uitgewerkt. Als de urine nog te rood is, moet er nog langer worden gespoeld. Dat kan inhouden dat u een nacht moet blijven.

Controle

De controle-afspraak is na 6 weken op de poli Urologie. U krijgt hiervoor een afspraak mee. De buikkatheter wordt dan gewisseld.

Downloads