Menu
Behandelingen

Botopbouw voor implantaten

U bent door uw tandarts verwezen voor een botopbouw. Het doel van deze behandeling is het voorbereiden van de kaak voor het plaatsen van implantaten.

Lees voor

Wanneer botopbouw voor implantaten?

Wanneer een tand of kies wordt verwijderd, verandert de vorm van de kaak. De kaak wordt na enkele maanden vaak smaller en lager. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om direct een implantaat te plaatsen. Wanneer er onvoldoende bot aanwezig is, dan wordt het plaatsen van een implantaat vooraf gegaan door een botopbouw. Uw kaak kan worden verbreed en/of verhoogd. Soms is het ook nodig om de bodem van de neusbijholte op te vullen met bot.

Behandelingen bij botopbouw

Wanneer er een of twee tanden of kiezen worden vervangen door een implantaat, en er onvoldoende bot aanwezig is om het implantaat direct te plaatsen, dan kan het bottransplantaat vaak uit uw mond worden genomen. Veel gebruikte plaatsen om het bot te lenen zijn de regio van de verstandskies of de kinstreek.

Mist u veel meer tanden en kiezen (bijvoorbeeld bij een volledige bovenprothese), dan kan het zijn dat de hoeveelheid bot niet uit de mond gehaald kan worden. In dat geval kan de kaakchirurg uw kaak herstellen met een stukje bot uit de schedel of bekkenkam. Deze behandeling is altijd in narcose, en daarna blijft u een nacht op de verpleegafdeling.

De behandeling op de polikliniek met bot uit de mond

Vóór de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving die enkele minuten inwerkt. Deze verdoving zorgt ervoor dat de behandeling pijnloos verloopt. U krijgt een steriel laken over de borst en ogen dat u beschermt tegen de felle lamp en ervoor zorgt dat wij zo schoon mogelijk kunnen werken.

Wanneer de verdoving is getest, wordt begonnen met het aan de kant schuiven van tandvlees op de plaats waar de vorm van de kaak wordt hersteld. Vervolgens wordt de kaak schoongemaakt en voorbereid op het aanbrengen van extra bot. Hierna wordt bot verwijderd achterin de kaak op de plaats van de verstandskies of eventueel kin. Dit gebeurt met een boortje. Dit bot wordt op maat gemaakt en vastgezet op de nieuwe plaats met een titanium schroefje. Het tandvlees wordt hier overheen gesloten met hechtingen die langzaam op zullen lossen. Deze behandeling duurt ongeveer 3 kwartier.

De behandeling in narcose met bot uit de bekkenkam

Op de dag van de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Onder narcose wordt een stukje bot van 4 bij 5 cm uit uw bekkenkam verwijderd. In uw mond wordt vervolgens het tandvlees opzij geschoven, op de plaats waar het bot wordt aangebracht.

Als er implantaten zijn gepland in het gebied onder de neusbijholte, wordt er ook een luikje gemaakt naar de neusbijholte, en wordt het slijmvlies dat de neusbijholte bekleed aan de kant geschoven. Onder het slijmvlies wordt het geoogste bot dan ook voor een deel aangebracht. Indien nodig wordt de kaak breder gemaakt of zelfs iets hoger. Het tandvlees wordt dan weer terug gelegd en vastgehecht met hechtingen die langzaam op zullen lossen. Deze behandeling duurt ongeveer 3 uur.

Na deze operatie blijft u een nacht in het ziekenhuis. U mag gelijk voorzichtig lopen, maar de wond in de bekkenkam kan wel pijnklachten veroorzaken. Hiervoor krijg u pijnstillers voorgeschreven door uw kaakchirurg.

Downloads