Blaastumoroperatie (via TUR-T)
Heeft uw uroloog bij u een tumor in de blaas vastgesteld? Deze tumor wordt via een kijkoperatie weggehaald, ook wel Trans Urethrale Resectie van een Tumor (TURT) genoemd. Trans Urethraal betekent dat de operatie via de plasbuis wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen: weg halen.
Hoe gaat een blaastumoroperatie (via TUR-T)?
U wordt in uw bed naar de operatieafdeling gebracht. U krijgt de verdoving van de slaapdokter (anesthesist) zoals afgesproken. Tijdens de operatie haalt de uroloog de tumor weg, door deze van de blaaswand te schrapen. Bloedvaatjes worden daarna dicht gebrand. Na de operatie laat de uroloog een slangetje (blaaskatheter) achter in de blaas. Hierdoor loopt de urine weg en eventuele bloedstolsels. De blaas wordt gespoeld om sneller te genezen. Het verwijderde weefsel wordt voor verder onderzoek opgestuurd.
Nazorg
Na een TURT blijft u meestal 1 dag in het ziekenhuis. Soms krijgt u een chemospoeling in de blaas. De afdelingsarts komt dagelijks bij u langs. Het slangetje in de blaas wordt verwijderd door de verpleegkundige zodra het niet meer nodig is. Na het plassen wordt een echo van de blaas gemaakt om te kijken of u goed leeg plast. U heeft 2 tot 6 weken nodig voor uw herstel.
Leefregels
In beweging blijven is goed voor uw herstel en voorkomt verlies van conditie en spiermassa. Belangrijk is om dit rustig op te bouwen en goed naar uw lichaam te blijven luisteren.
Als u nog last heeft van wondpijn mag u hiervoor 4 x daags 1000 mg. paracetamol innemen. Indien dit niet voldoende is neem dan contact op met de arts.
Drink minimaal 2 liter per dag. Dit is goed voor het spoelen van de blaas en voorkomt dat er zich bloedstolsels vormen. Aangeraden wordt de eerste 2 weken alcoholvrij te zijn in verband met de bloedverdunnende werking.
Het werk kan hervat worden na 2 weken, tenzij u zwaar lichamelijke arbeid verricht. Overleg dan met de uroloog.
Aangeraden wordt om de eerste 2 weken niet te sporten en fietsen. U mag wel autorijden.