Menu
Behandelingen

Bekkenfysiotherapie

Ons ziekenhuis heeft een bekkenbodemteam voor patiënten met bekkenbodemklachten. Het team bestaat uit gynaecologen, urologen, een incontinentieverpleegkundige en een bekkenfysiotherapeut.

Afdeling(en)

Hoe kom ik er?

Route 5
Lees voor

Wat is bekkenfysiotherapie?

Patiënten met bekkenbodemklachten kunnen last hebben van:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of vaker dan 8 x per dag naar het toilet gaan;
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • Verzakkingen van baarmoeder, blaas of darmen;
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen (pijn bij het vrijen/vaginisme);
  • Bekkenpijn in de periode rond de zwangerschap en bevalling;
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan de bekkenbodem.

Bekkenbodem

Het bekken, de bekkenbodemspieren en de bekkenorganen (blaas, baarmoeder en darmen) beïnvloeden elkaar over en weer. Een stoornis van de bekkenbodemspieren kan bijvoorbeeld leiden tot blaas- of darmklachten en omgekeerd.De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een belangrijke rol bij houding en beweging. Daarnaast hebben de bekkenbodemspieren een belangrijke taak bij plassen, vrijen en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te gespannen of ze worden niet op het juiste moment gebruikt. Niet iedereen voelt deze spieren waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen de controle hierover te herwinnen.

Wat kan de bekkenfysiotherapeut voor u doen?

Tijdens een uitgebreid vraaggesprek en fysiotherapeutisch onderzoek wordt eerst gezocht naar de oorzaak van uw probleem. Daarna wordt u geleerd de spieren rond het bekken te herkennen en te gebruiken, zodat de bekkenbodem en de omliggende spieren en organen (weer) een samenwerkend geheel worden.

De bekkenfysiotherapeut helpt u om de bekkenbodemspieren weer op een adequate manier te gebruiken. Hierbij kan het gaan om gewone spieroefeningen, maar ook kan de bekkenfysiotherapeut gebruik maken van de myofeedback, electrostimulatie of rectale ballontraining. Deze hulpmiddelen zullen vooral worden gebruikt als u moeite hebt om de spiergroepen of functies, die voor u onbekend zijn, te herkennen en te gebruiken. Bij pijnklachten, vaginisme en obstipatie is vaak juist de ontspanning van de spieren veel belangrijker, dan zullen ontspanningsoefeningen een belangrijk deel vormen van de behandeling.

De bekkenfysiotherapeut adviseert en helpt bij het herwinnen van de controle over de blaas en het rectum, het kunnen ophouden van urine, cq ontlasting, of juist bij het goed ledigen van blaas en rectum. Ook geeft de bekkenfysiotherapeut u adviezen t.a.v. toilethouding en -gedrag, vocht- en vezelintake.

Klachten kunnen optreden bij zowel mannen, vrouwen als kinderen. De kinderen kunnen voor deze problematiek terecht bij de kinderfysiotherapeut van ons ziekenhuis, Marieke Bloemenkamp. Volwassenen kunnen terecht bij Marijke Tijhuis, bekkenfysiotherapeut. Beiden zijn geregistreerd in kwaliteitsregister, zie www.nvfb.nl.

Zie voor meer informatie www.degynaecoloog.nl.

Gerelateerde afdelingen