Anussparende endeldarmoperatie (TEM)
Het laatste stukje van de dikke darm noemen wij de endeldarm. Ontlasting wordt hier tijdelijk opgeslagen totdat u naar het toilet gaat.
De endeldarmoperatie zetten wij in bij een dikke darmpoliep of in een vroeg stadium van darmkanker.
Wat is een endeldarmoperatie (TEM)?
TEM (Transanale Endoscopische Microchirurgie) is een operatietechniek waarbij afwijkingen in het slijmvlies van de endeldarm via de anus verwijderd kunnen worden. De endeldarm is het laatste deel van de darm. De afwijking moet tussen de 4 en 15 centimeter van de anus gelegen zijn. Zit deze verder verwijderd van de anus, zal een operatie via de buik gedaan worden.
TEM wordt toegepast bij goedaardige afwijkingen (poliepen) in de endeldarm waarbij het niet mogelijk is deze tijdens het onderzoek (geheel) te verwijderen. Bij kwaadaardige tumoren in de endeldarm kan het toegepast worden in een heel vroeg stadium. De tumor zit dan alleen in het slijmvlies en er zijn geen aanwijzingen voor uitzaaiingen in de lymfeklieren.
Aanvullend onderzoek
Voordat duidelijk is of TEM een geschikte operatie voor u is, wordt een sigmoïdoscopie en een endo-anale echo gedaan.
- Bij een sigmoïdoscopie wordt een buisje via de anus in uw endeldarm gekeken. De specialist kijkt of de operatie bij u technisch uitvoerbaar is.
- Bij een endo-anale echo wordt met een flexibele buis met een echoapparaatje gekeken naar de precieze omvang van de afwijking en naar de eventuele doorgroei in de lagen van de darmwand. Voor beide onderzoeken is het nodig dat het laatste deel van uw darm schoon is. Daarom krijgt u voor beide onderzoeken een recept voor twee klysma’s mee.