Anuskloofje (fissuur)
Een anuskloofje is een scheurtje in de anus. Dit wordt ook wel een fissuur genoemd. Vaak loopt de fissuur in de lengterichting van de bilspleet, aan de voorkant of achterkant van de anus.
Een anuskloofje is te behandelen met botox of met zalf.
Behandeling bij een anuskloofje
Een kloofje in uw anus doet vaak veel pijn en kan jeukklachten geven. Het kan ook een beetje bloeden of vochtverlies geven. Het geneest moeilijk doordat uw kringspier gespannen is. Mogelijke oorzaak kan zijn dat u door de pijn verkeerd perst of drukt. De specialist stelt een behandeling met zalf of botox voor.
Zalf
De zalf die u hebt gekregen, zorgt ervoor dat uw kringspier ontspant en uw bloedvaten wijder worden. Zo verbetert de doorbloeding en krijgt het kloofje de kans te genezen. De zalf zorgt er ook voor dat het minder pijn doet. U heeft ISDN-zalf of Diltiazem-crème gekregen.
Botox
Als een behandeling met zalf niet het gewenste effect heeft, kan de arts Botox inspuiten. U kent Botox misschien als antirimpelprik omdat het spieren ontspant.
In de anus heeft Botox hetzelfde effect. Het ontspant de inwendige sluitspier waardoor de druk in de anus vermindert en de bloedtoevoer verbetert. Op deze wijze kan het wondje beter genezen. Meestal merkt u na een week al verschil. Het resultaat van de Botox behandeling kan pas na 6 weken beoordeeld worden.
Het inspuiten van Botox in de anus gebeurt tijdens een dagopname op de operatiekamer. U wordt eerst verdoofd met een ruggenprik of krijgt algehele narcose.