Begin een goed gesprek
Goede zorg begint vaak met een goed gesprek. Uitwisseling van informatie en het stellen van de juiste vragen zorgen ervoor dat iemand de best mogelijke zorg krijgt.
Op deze pagina vindt u enkele tips om een gesprek met een arts voor te bereiden, zodat u de juiste vragen stelt en de juiste informatie krijgt.
Vertel wat u belangrijk vindt
Goede zorg begint met een goed gesprek tussen patiënt en de hulpverlener. Vertel wat u belangrijk vindt. Dan krijgt u zorg die beter bij u past. Laat het weten als er zorgen zijn of als iets niet duidelijk is. Dan leggen we het heel graag nog een keer uit. Denk zelf goed na over welke zorg gewenst is. Want een leven kan door een behandeling erg veranderen.
In een goed gesprek stelt u vragen aan de dokter of behandelaar. Luister goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De dokter, verpleegkundige of therapeut werkt samen met u. Hij of zij wil weten wat u belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiest u samen voor de zorg of ondersteuning die bij u past.
Tips ter voorbereiding op een gesprek
- Vraag een vriend of familielid mee naar de afspraak, als u dat fijn vindt. Dat is handiger om informatie te onthouden, om vragen te stellen en u kunt er samen over napraten.
- Zet een aantal zaken voor uzelf op een rijtje. Wat vindt u belangrijk in je dagelijks leven? Welke dingen wilt u graag blijven doen? Welke dingen moet u blijven doen? Zijn er onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt?
- Schrijf vragen over uw ziekte of klachten op. Schrijf op waar u zich zorgen over maakt. En schrijf op wat u wilt weten. De volgende vragen kunt u bijvoorbeeld stellen: Welke keuzes heb ik? Wat verandert er in mijn leven als ik kies voor een behandeling of hulp? Wat gebeurt er als we niks doen?
- Soms kunt u vragen voor het gesprek al aan de zorgverlener sturen. Bijvoorbeeld via een e-mail of een besloten website. Vraag dus voor het gesprek of dit kan en hoe u dit het beste kunt doen.
- In een goed gesprek stelt u vragen aan de dokter of behandelaar. En luistert u goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De dokter, verpleegkundige of therapeut werkt samen met u. Hij of zij wil weten wat u wilt en belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiest u samen voor de zorg of ondersteuning die bij u past.
Tips tijdens een gesprek
- Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op.
- Begrijpt u iets niet? Vraag gerust door, totdat het antwoord duidelijk is.
- Moeilijke termen? Vraag om uitleg.
- Moet de zorgverlener iets over u weten iets wat heel belangrijk is in uw dagelijkse leven? Vertel het.
- Moeilijke beslissing nemen? Vraag tijd om na te denken.
- Check of u de informatie goed begrepen hebt, door in eigen woorden te herhalen.
- Neem uw gesprek eventueel op. Bespreek dit wel eerst met uw arts. Verspreiden van een opname is wettelijk niet toegestaan.