Behandelingen wondzorg
Antibiotica
Sommige wonden genezen slecht omdat er veel bacteriën in groeien. Antibiotica worden voorgeschreven om het afweersysteem te ondersteunen in de infectiebestrijding.
Compressietherapie
Het doel van compressietherapie is om het bloed- en lymfestroom te verbeteren door de functie van de kapotte kleppen in de bloedvaten te ondersteunen. En daarnaast wordt is het doel om het vocht (oedeem) snel en blijvend te laten verdwijnen.
Oedeem is een vochtophoping die op verschillende plekken in het lichaam kan zitten en die altijd rond een wond zit. Door vermindering van het vocht verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en is genezing van de wond vaak mogelijk.
Behandeling met behulp van compressie (zwachtelen)
Compressie betekent het uitoefenen van druk zodat de bloedcirculatie in de benen wordt verbeterd en vocht verdwijnt.
Een drukverband om het onderbeen (zwachtelen) vermindert de stuwing en de vochtophoping in het onderbeen. Er wordt een aantal lagen drukverband om uw been aangelegd.
Dit kan het gevoel geven dat het verband strak zit.
Bij het geven van compressie moet de druk het hoogst zijn rond de enkels en vandaar geleidelijk afnemen in de richting van het hart (naar de knie). Daarnaast moet de druk gelijkmatig worden verdeeld over alle zijden van het been.
Het kan de eerste keren zo zijn dat uw been flink in omvang afneemt waardoor het verband gaat afzakken. Dit is een goed teken.
De door ons gebruikte zwachtels dienen 3 x per week opnieuw worden aangebracht.
Epidermal grafting
Epidermal grafting is een kleine huidtransplantatie die poliklinisch en zonder narcose wordt uitgevoerd. De behandeling wordt door de meeste patiënten niet als pijnlijk ervaren.
Een apparaatje wordt met een band om uw bovenbeen bevestigd en verwarmt de gezonde huid. Door de combinatie van negatieve druk en warmte ontstaan er blaasjes gevuld met vocht. Dit vocht bevat stoffen die nodig zijn voor nieuwe huidvorming. Door de blaasjes op uw wond aan te brengen, wordt er sneller nieuwe huid over de wond gevormd.
Het verloop van de behandeling
- De wond wordt schoongemaakt.
- Het apparaat oogst cellen van het bovenbeen (duur +/- 30- 45 minuten).
- De geoogste cellen (‘grafts’) worden op de wond aangebracht door middel van een rayon zijde verband.
- Op de wond wordt meestal een negatief druksysteem aangebracht.
- De huid waar de geoogste cellen zijn weggehaald wordt verbonden en geneest binnen enkele dagen.
- Na 5 dagen wordt het verband eraf gehaald en de wond geinspecteerd.
Na ongeveer 3 weken worden de eerste resultaten gezien in de vorming van nieuwe huid.
Madentherapie
Veel open wonden zijn bedekt met afgestorven weefsel (necrose). Dit verstoort de wondgenezing.
Laboratoriumgekweekte, steriele maden van de vleesvlieg (Lucilia sericata)voeden zich bij voorkeur met dit dode weefsel. Ze zijn niet in staat gezonde huid op te eten. Met hun speeksel maken de maden het afgestorven weefsel vloeibaar, waardoor ze dit kunnen opeten. Ze kunnen wel tot 25 keer hun eigen gewicht in 3 dagen opnemen.
Alle maden zijn steriel gekweekt. Ze worden in een soort theezakje op de wond geplaatst. Hier komt nog een stevig absorberend verband bovenop zodat de patiënt de maden niet ziet. Hierdoor vermindert de psychologische weerstand. De maden kunnen er hun kopje doorsteken en bij de wond komen, maar niet ontsnappen.
Negatieve druktherapie
Negatieve druktherapie betekent dat er vacuüm wordt gebruikt bij de behandeling van uw wond.
Dit vacuüm wordt gecreëerd door een pomp en een wondbedekker (een soort spons).
De pomp zorgt voor een negatieve druk op uw wond. Daardoor wordt er vocht uit uw wond getrokken, dat via de spons doorgegeven wordt aan een slang. Deze slang voert het vocht af naar een opvangbeker.
De negatieve druktherapie zorgt ervoor dat de wond minder diep wordt en stimuleert de doorbloeding en de aangroei van nieuw weefsel, waardoor de wond beter kan genezen
Offloading bij diabetische voetproblemen
Diabetische voetproblemen ontstaan vaak door een verhoogde druk. Deze druk kan ontstaan doordat de vorm van de voet verandert of doordat de schoenen niet goed zijn. Een natuurlijke reactie van het lichaam is de vorming van eelt. Dit verhoogt de druk verder en maakt de schade erger, omdat een bloeduitstorting onder het eelt kan ontstaan. Abnormale eeltvoming met een bloeduitstorting is een voorloper op een wond. Om problemen op te lossen en te voorkomen, moet de druk worden weggenomen. Dit noemen we offloading.
De behandeling
Offloading begint met het regelmatig weghalen van eelt door de zorgverlener of een erkende voetverzorger. Daarnaast wordt bekeken of de schoenen een mogelijke oorzaak zijn van de drukverhoging. Als er een wond is moet de druk op een andere manier worden verlaagd. Bedrust is optimaal, maar vaak niet haalbaar omdat het 4-12 weken kan duren voordat een voetwond is genezen. Alleen bij een acute infectie is dit noodzakelijk.
Krukken of rolstoel zijn meestal niet mogelijk vanwege andere problemen. Ook veroorzaken krukken vaak een verhoogde druk onder de andere voet en dat is niet wenselijk. Offloading met gips of een speciale schoen is de beste oplossing. Het voordeel hiervan is dat u kunt blijven lopen.
Er bestaan verschillende offloading technieken:
- Vilt en foam
- Schoenen waarvan de zool alleen onder de middenvoet en hiel zit
- Orthopedisch schoeisel
- Een gipsschoen
Download de folder
Chirurgisch debridement
De wond wordt op de poli of OK schoongemaakt met behulp van een instrumenten. Dit wordt een debridement genoemd. We doen dit om de wond schoon te maken en weer te activeren. Dit stimuleert de genezing. Uw wond wordt plaatselijk verdoofd zodat u deze behandeling zonder pijn kunt ondergaan