Bevallen in ons ziekenhuis
In ons ziekenhuis bevallen jaarlijks zo'n 1500 vrouwen in een sfeer van rust, comfort en kwaliteit. Op verzoek, of medische indicatie. De speerpunten van de afdeling Verloskunde zijn: bevallen onder deskundige leiding, moeder, partner en kind worden direct na een keizersnede verenigd, een 24/7 spoedzorg en er zijn kraamsuites.
De kraamsuites
Het Deventer Ziekenhuis heeft 10 kraamsuites waar je in een huiselijke sfeer kunt bevallen. Ook de partner is welkom. Vrouwen die thuis bevallen, roemen vooral de sfeer en vertrouwde omgeving waarin dat gebeurt. In het Deventer Ziekenhuis kun je in een huiselijke sfeer bevallen, waarbij je partner tijdens het verblijf een belangrijke rol speelt. Op de afdeling maken wij gebruik van het draadloos CTG. Hierdoor hoeft de aanstaande moeder niet meer de hele bevalling in bed te liggen. De hartslag van moeder en kind en de weeënactiviteit registreren wij draadloos door middel van een band om de buik. Hierdoor heeft de aanstaande moeder meer bewegingsvrijheid. De weeën kunnen eventueel worden opgevangen onder de douche, want het apparaat is ook waterdicht.
Huiselijk
De suite is voorzien van alle medische apparatuur en heeft een sanitaire ruimte met wastafel, toilet en douche. In de kamer staat een TV, bedbank voor de partner, koelkastje en koffie & thee. Voor de baby is er een commode met een aankleedkussen, een badje en natuurlijk een wiegje. De partner kan mee-eten op de dag van de bevalling, en er is een ontbijt als de partner blijft slapen.
Badbevalling
Een badbevalling kan nu ook in het Deventer Ziekenhuis. Een badbevalling is een bevalling die gedeeltelijk of helemaal in het water plaatsvindt. Al tijdens de ontsluitingsfase kun je in het water gaan zitten. Het warme water zorgt voor ontspanning, wat bevorderlijk is voor het bevallingsproces. In het Deventer Ziekenhuis zijn twee bevalbaden aanwezig. Deze kun je niet van tevoren reserveren. Wanneer je gaat bevallen en aankomt in het ziekenhuis, kun je vragen naar de beschikbaarheid van de kraamsuite en het bevalbad. Het gaat om een 1 persoons bevalbad. Je partner past niet bij je in het bad. Wanneer je in bad wil bevallen, is je partner verantwoordelijk voor het opzetten en afbreken van het bad.
Wanneer een badbevalling?
Het beste moment om in het bad te gaan, is als je krachtige, regelmatige weeën hebt. Het effect van het warme water is dan het grootst. Wanneer je in bad zit, dient je partner in de buurt aanwezig te zijn. Soms neemt het ontspannende effect na ongeveer 2 uur af. Het kan dan helpen om even uit het bad te gaan. Na deze onderbreking zal het effect van het warme water weer merkbaar zijn. Mocht het water afkoelen, dan
kan je partner het afgekoelde water wegpompen en aanvullen met warm water. Dit kan gedaan worden terwijl je in bad zit of als je even uit bad bent.
Bekijk onze folders
Geboorteaangifte
Het is mogelijk om online aangifte van de geboorte te doen. Hiervoor is een DigiD nodig van beide ouders.
Lukt de aangifte niet online, dan kunt u alsnog naar de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer aan Stadhuis Grote Kerkhof 1 te Deventer. Voor de aangifte bij de afdeling publiekszaken hebt u nodig:
- een geldig legitimatiebewijs;
- een trouw- of partnerschapsboekje (niet verplicht);
- de akte van erkenning, als u het kind voor geboorte heeft erkend;
Bevallen met een VR-bril
Zwangere vrouwen op de afdeling Verloskunde van het Deventer Ziekenhuis kunnen nu gebruik maken van de BirthVR-bril om meer te ontspannen en minder pijn te ervaren tijdens de bevalling. Deze VR-bril, ontwikkeld door dr. Wassen en arts-assistent Musters, biedt een virtuele omgeving met zee, strand en natuur, waarin vrouwen verschillende ontspannings-, concentratie- en ademhalingsoefeningen kunnen doen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de pijnscore met BirthVR gemiddeld met 2 punten daalt op een schaal van 0 tot 10.
Coaching en afleiding
De bril wordt ingezet tijdens de zwangerschap en bevalling, en biedt coaching en afleiding met rustgevende muziek en ademhalingsoefeningen van tien tot vijftien minuten. BirthVR helpt ook bij andere medische handelingen, zoals het plaatsen van een ballonkatheter en het meten van de hartslag van de baby bij CTG’s.
Een patiënt kan van de verloskundige en/of gynaecoloog al gehoord hebben dat de bril hier wordt aangeboden. Daarnaast wordt de bril op afdeling A1 aangeboden indien de verpleegkundigen van mening zijn dat de patiënt hier behoefte aan zou kunnen hebben.
Muziek als natuurlijke pijnstiller
Op de verloskamers zijn er muziekboxjes beschikbaar. Om te kunnen ontspannen tijdens de bevalling, kun je luisteren naar je eigen muziek via ons soundsysteem. Dit is mogelijk gemaakt door een donatie van het kinderdagverblijf Kleurrijk uit Twello en de Vrienden van het Deventer Ziekenhuis.
Er zijn in totaal zeven muziekboxjes beschikbaar voor op de grote kraamsuites en twee muziekboxjes op de IVF-poli. Muziek kan dus ingezet worden tijdens een bevalling, maar ook voor bij een spannende behandeling voor IVF. Obstetrie verpleegkundige Britt heeft literatuuronderzoek gedaan naar het effect van muziek op de pijn en angstbeleving tijdens de bevalling. Muziek kan zorgen voor positieve effecten, zoals rust en ontspanning. Tijdens de bevalling kan het werken als een bron van kracht en geruststelling voor de zintuigen en het zenuwstelsel.
Hoe werkt het?
Mensen moeten hun eigen muziek meenemen. Via bluetooth kun je de muziek via jouw mobiel afspelen op de speaker. Een goede playlist kan helpen om zwangeren af te leiden van de pijn die zij ervaren tijdens de bevalling. Wist je dat er alleen al op Spotify al zo’n 90.000(!) lijstjes voor de bevalling bestaan? Muziek is steeds vaker een belangrijk onderdeel van het geboorteplan van vele aanstaande ouders.
Online bijeenkomsten
Geboortezorg Salland en Gemeente Deventer, Olst/Wijhe en Raalte organiseren voor aanstaande ouders verschillende informatie bijeenkomsten. Met het volgen van deze bijeenkomsten begin je goed voorbereid aan deze nieuwe fase in jullie leven. De bijeenkomsten worden verzorgd door deskundige professionals, zoals verloskundige, (jeugd)verpleegkundige, kraamverzorgende en lactatiekundige.
Bijeenkomsten
De bijeenkomsten zijn van 19.30 - 20.30 uur en gaan over bevallen, pijnstilling, keuze babyvoeding en borstvoeding. Deelname is gratis. Bekijk de data en meld je aan op de website van Geboortezorg Salland.
Pijnbestrijding
Pijn hoort bij een bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Toch komt het voor dat vrouwen de pijn ondraaglijk vinden en pijnbestrijding wensen. De arts in opleiding tot specialist (aios) of klinisch verloskundige informeert u over de verschillende mogelijkheden van pijnbestrijding:
Ruggenprik
De ruggenprik wordt door een anesthesioloog in de voorbereidingskamer van de operatieafdeling gegeven. Hij/zij spuit via een dun slangetje verdovingsvloeistof tussen de rugwervels. Het slangetje wordt aangesloten op een pomp waardoor continu een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof loopt. Wanneer u volledige ontsluiting hebt, wordt de toediening van de verdovingsvloeistof gestopt zodat u de weeën weer voelt. Dat is nodig om goed te kunnen persen. Deze vorm van pijnbestrijding is op indicatie (vastgesteld door de dienstdoende gynaecoloog) gedurende 24 uur/7 dagen per week beschikbaar.
Remifentanyl
Dit is een pijnbestrijdingsmiddel dat met een pompje door de patiënt zelf kan worden toegediend. Dit gaat via een infuus. Het heeft een zeer snel werkend effect op de pijn en zorgt voor ontspanning. De barende krijgt een onderhoudsdosering en kan zichzelf om de 4 minuten een bolus van het medicijn geven. Het voordeel van dit medicijn is dat het zeer snel is uitgewerkt. Ook deze manier van pijnbestrijding kan op indicatie gedurende 24 uur/7 dagen per week worden toegepast.
Keizersnede
Bij een keizersnede komt een kindje via de buikwand ter wereld. Daarvoor is een operatie nodig die zo’n 45 minuten duurt, waarbij het het baby’tje meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie wordt geboren.
Geboorte zien
In het Deventer Ziekenhuis is een ‘natuurlijke keizersnede’ de standaard. Hoewel het geen natuurlijke manier van bevallen is, wordt het in de volksmond zo genoemd. Dat komt omdat ouders tijdens de operatie via een vensterdoek hun kindje ter wereld zien komen. Ze kunnen hun kindje zien en de eerste geluidjes horen.
Direct contact
Na controle van de artsen wordt het kindje zo snel als mogelijk op de borst van de moeder gelegd. Daardoor is meteen huid-op-huid contact mogelijk. Dat is belangrijk voor de binding tussen moeder en kind en voor het op gang komen van de borstvoeding (als de moeder daarvoor kiest).
Gezin bij elkaar
Terwijl moeder en partner met hun baby kennismaken, ronden de artsen de keizersnede af. Na de operatie - op de uitslaapkamer en als de ouders terug kunnen naar afdeling Verloskunde - blijft de baby zoveel mogelijk bij de moeder. De ‘natuurlijke’ keizersnede blijkt voor ouders een prettige ervaring. Waar mogelijk wordt ook bij een ongeplande keizersnede deze manier van opvang aangeboden.
Wanneer
Omdat bij een keizersnede complicaties kunnen optreden, wordt de operatie alleen uitgevoerd als er een goede reden voor is. Soms is al vóór de zwangerschap duidelijk dat een dergelijke ingreep nodig is, bijvoorbeeld als er complicaties zijn te verwachten. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap of pas tijdens de bevalling dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld omdat de bevalling niet vordert of omdat zuurstofgebrek van het kind dreigt.
Download de folder
Klinisch bevallen
Soms is het beter dat iemand in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld als er complicaties tijdens de bevalling worden verwacht, of als het anderszins medisch noodzakelijk is dat u in het ziekenhuis wordt begeleid. De beslissing om in het ziekenhuis te bevallen, kan tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens de baring worden genomen. De arts in opleiding tot specialist of klinisch verloskundige begeleidt de bevalling. Afhankelijk van het verloop van de bevalling, komt de gynaecoloog erbij. Voor een keizersnede wordt u naar de operatiekamer gebracht.
Vóór de bevalling
Controles tijdens de zwangerschap worden gedaan door of uw eigen gynaecoloog tijdens zijn/haar spreekuur, wisselende gynaecologen tijdens het speciale 'zwangerenspreekuur', een aios of klinisch verloskundige onder supervisie van de gynaecoloog. Bij elke controle wordt u gewogen en uw bloeddruk gemeten. Soms wordt tijdens deze controle een echo of een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt. Dit gebeurt alleen als daartoe een duidelijke aanleiding is. Op maandag- en vrijdagmorgen is er een verpleegkundig spreekuur voor zwangeren. U krijgt informatie over de bevalling en er is aandacht voor uw persoonlijke omstandigheden. De polikliniekassistente kan een afspraak voor u maken gekoppeld aan uw afspraak bij de gynaecoloog.
Regelen kraambedcontrole
Als uw zwangerschap door de gynaecoloog wordt begeleid, is het verstandig tijdig met uw verloskundige afspraken te maken over kraambedcontroles. Als de bevalling voorspoedig verlopen is, neemt de verloskundige de begeleiding thuis over na uw ontslag uit het ziekenhuis. De verloskundige wordt door het ziekenhuis op de hoogte gesteld van uw ontslag.
De bevalling
Neem contact op als:
* u vruchtwater verliest;
* u pijnlijke, harde buiken (weeën) hebt om de 3 à 5 minuten gedurende een uur;
* u bloed verliest;
* u zich ongerust maakt, bijvoorbeeld omdat u buikpijn hebt of minder leven voelt;
* uw arts iets anders met u afgesproken heeft, dat speciaal voor u bedoeld is.
Maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur bellen naar de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde, tel.: (0570) 53 50 50. Buiten deze tijden bellen naar de afdeling Verloskunde, tel.: (0570) 53 53 15.
Wat neemt u mee?
* Patiëntenpas en een id-bewijs.
* Nachtkleding, toiletartikelen, ochtendjas, slippers en wat groter ondergoed.
* Babykleertjes. Tijdens het verblijf in het ziekenhuis mag uw baby eigen kleertjes aan. Op de dag van ontslag hebt u eigen kleertjes nodig en een baby-autostoeltje.
* Fototoestel of videocamera.
* (Nacht)kleding en toiletartikelen partner
Naast uw partner kunt u 1 persoon extra meenemen die bij de bevalling aanwezig mag zijn (uitgezonderd keizersnede).
Waar moet u naar toe?
De bevalling vindt plaats op de afdeling Verloskunde, 1e verdieping (route 100). U komt binnen via de hoofdingang. De beveiliging is van uw komst op de hoogte gebracht en opent de deur tussen 21.00 uur en 7.00 uur. De auto kunt u in de parkeergarage of op het parkeerterrein buiten parkeren (deze is dag en nacht geopend).
Kraamsuite
Het Deventer Ziekenhuis heeft 10 kraamsuites waar je in een huiselijke sfeer kunt bevallen. Hier staat de zorg voor het gezin centraal en kan de partner indien gewenst blijven slapen. Het is de bedoeling dat de partner meewerkt in de verzorging van moeder en kind. De suite is voorzien van alle medische apparatuur en heeft een sanitaire ruimte met wastafel, toilet en douche. In de kamer staat een bedbank voor de partner, koelkastje en voorzieningen voor koffie en thee. Voor de baby is er een commode met een aankleedkussen, een badje en natuurlijk een wiegje. Na de bevalling mag u gebruik blijven maken van de kraamsuite. Het kan zijn dat u - ingeval van drukte - verhuisd wordt naar een 2 of 3 persoonskamer, omdat de suite bedoelt is als verloskamer.
Begeleiding tijdens de bevalling
Het personeel van de afdeling probeert u en uw partner zoveel mogelijk privacy te geven. Er is altijd een verpleegkundige of kraamverzorgster in de buurt die u ondersteunt en begeleidt gedurende de weeën. Als er een cardiotocogram (CTG) wordt gemaakt, is deze registratie ook te zien achter de balie van de verlosafdeling en op de polikliniek. Tijdens de bevalling begeleidt de dienstdoende aios of klinisch verloskundige u samen met een obstetrieverpleegkundige. Er vindt regelmatig overleg met de gynaecoloog plaats. Indien nodig zal deze aanwezig zijn bij de bevalling. Daarnaast kan een coassistent de bevalling mee begeleiden. Hij/zij doet dat onder direct toezicht van een aios of gynaecoloog. Tijdens de bevalling zullen de hulpverleners zich beschermen tegen bloedcontact met handschoenen, bril en een overslagjas.
Voeding
Als u borstvoeding wilt geven, wordt ernaar gestreefd uw kindje binnen 1 uur na de geboorte aan te leggen. Uw kindje mag 24 uur per dag naast uw bed staan. Indien dit niet mogelijk is - omdat het kindje op de Neonatologie verblijft - kunt u de melk afkolven om de borstvoeding op gang te brengen of te houden. De persoonlijke informatie over de voeding wordt genoteerd op een lijst. Deze lijst wordt aan u meegegeven voor de kraamverzorgster. De eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om uw kindje 8 tot 12 keer per dag borstvoeding te geven. Alleen op medische indicatie wordt bijvoeding gegeven met een cupje of fingerfeeder. In het Deventer Ziekenhuis werkt een lactatiekundige die u van advies kan voorzien. De lactactiekundige is op maandag, woensdag en vrijdagochtend aanwezig. Wanneer u voor flesvoeding kiest, is op de afdeling flesvoeding aanwezig die u kunt gebruiken. U mag het ook van thuis meenemen.
Roomservice
Tijdens uw verblijf kunt u gebruik maken van roomservice. De roomservicemedewerkers dragen een roze shirt en donkerblauwe broek. Zij zullen regelmatig bij u langskomen. Vanaf 7.30 uur serveren zij het ontbijt - 9.45 uur koffie/thee/ijswater/of iets anders - 11.45 uur de lunch - 14.30 uur iets te drinken en fruit - 16.00 uur het voorgerecht, gevolgd door het hoofd- en nagerecht. De warme maaltijd wordt tot 19.30 uur aangeboden. Uw kunt uw maaltijd, voor 12.00 uur, zelf dagelijks kiezen, via het beeldscherm boven uw bed. Met dit scherm kunt u ook tv kijken en internetten en worden diverse services aangeboden. Is deze bij u niet aanwezig dan komen wij bij u langs om uw maaltijdkeuze op te nemen, als dat mogelijk is. Rond 19.00 uur verzorgen zij het laatste rondje drinken. Vraag na 20.00 uur gerust om drinken bij de verpleging.
Partner
De partner kan gratis mee-eten op de dag van de bevalling (ontbijt, lunch en diner), en er is een ontbijt als de partner blijft slapen. De andere momenten, zoals een warm maaltijd of lunch, kunnen tegen betaling worden aangeboden. In het restaurant beneden in de centrale hal kunt u hiervoor een bon kopen, die u bij de roomservicemedewerker kunt afgeven.
Bezoek
Komt er bezoek dan kunt u gebruik maken van het koffieapparaat en een kan heet water voor de thee. Ook beschuit met muisjes zijn aanwezig. Dit kan altijd op verzoek worden aangevuld door de roomservicemedewerker.
Wanneer naar huis?
Als zich geen bijzonderheden voordoen, gaat u in overleg met de dienstdoende arts enkele uren na de geboorte van uw kind naar huis. Dit is afhankelijk van het verloop van de zwangerschap en situatie rondom de bevalling. Het ontslag kan ook in de avond en nachturen plaatsvinden.
Na een keizersnede gaat u meestal op dag 4 naar huis. In het algemeen streven we ernaar dat moeder en kind 's morgens voor 11.00u naar huis kunnen. Als uw kind op de afdeling Neonatologie ligt, gaat u uiterlijk op de ochtend van de 4e dag naar huis. De verpleegkundige geeft u ontslagpapieren mee voor de kraamverzorgster. De verloskundige en de huisarts krijgen digitaal bericht. Als u weet wanneer u naar huis gaat, kunt u het kraamcentrum telefonisch inlichten en zo nodig een kolf regelen. U kunt het beste de auto in de parkeergarage parkeren, omdat er voor de ingang van het ziekenhuis alleen taxistandplaatsen beschikbaar zijn.
Uw kind aangeven
Ouders van baby’s die in het Deventer Ziekenhuis zijn geboren, kunnen de geboorte online aangeven. Dat kan vanaf het kraambed. Hiervoor moeten beide ouders hun DigiD meenemen. U logt beiden in op de website van de gemeente Deventer met uw DigiD en zet u uw digitale handtekening. Lukt de aangifte niet in het Deventer Ziekenhuis, dan kunt u alsnog naar de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer aan Stadhuis Grote Kerkhof 1 te Deventer. Voor de aangifte bij de afdeling publiekszaken hebt u nodig: een geldig legitimatiebewijs, uw trouwboekje (geen vereiste) als u gehuwd bent, een kopie van de erkenningsakte als u ongehuwd bent en de partner erkent het kind.
Nacontrole
6 weken na de bevalling kan er een nacontrole plaats vinden bij uw eigen gynaecoloog. Soms kan de nacontrole ook door uw verloskundige gedaan worden. Voor ontslag uit het ziekenhuis wordt met u afgesproken waar de nacontrole zal plaatsvinden.
Download de folder
Poliklinisch bevallen
Sommige vrouwen vinden het prettig om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. U kunt dit met uw verloskundige regelen. Zij doen ook de bevalling in het ziekenhuis.
Voordelen van poliklinisch bevallen is dat je van tevoren weet dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden. Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld. Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis. Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige.
Download de folder
Roomservice
Patiënten en hun partners kunnen zelf eten en drinken ophalen bij een buffet of bestellen via de iPad. Er is een ontbijt- en lunchbuffet. De avondmaaltijd wordt uitgeserveerd op de kamer.
Voor patiënten die na de bevalling minder mobiel zijn of waarvan het kindje bijvoorbeeld op neanatologie ligt en daardoor niet zelf naar het buffet kunnen, is er de mogelijkheid om het eten via de iPad te bestellen.
De kosten voor lunch en diner voor de partner zijn voor eigen rekening. Het ontbijt is gratis.
Drankenrondes
Tussendoor komt de roomservice langs met drankjes en, afhankelijk van het tijdstip, met een snack, smoothie of kaas.
Kom in beweging
Op deze manier willen we patiënten stimuleren meer in beweging te komen. Dit past goed bij de ‘Kom in beweging’ filosofie van ons ziekenhuis. Partner en patiënt hebben op deze manier bovendien meer de regie en het bevordert de rust op de afdeling omdat er minder contactmomenten zijn met de roomservice.
Stuitligging
Sommige kinderen liggen tegen het einde van de zwangerschap in stuitligging: met de billen naar beneden en het hoofd omhoog. Vroeg in de zwangerschap is een stuitligging heel gewoon, maar tegen het eind van de zwangerschap ligt het kind normaal gesproken met het hoofd naar beneden.
Meestal is onduidelijk waarom een kind aan het eind van de zwangerschap nog steeds in stuitligging ligt. Er zijn wel enkele situaties waarin de kans op een stuitligging verhoogd is:
- Als u zwanger bent van een tweeling of meerling;
- Als de baarmoeder of het bekken een afwijkende vorm heeft;
- Als de moederkoek of vleesboom voor de uitgang ligt;
- Bij aangeboren afwijkingen van het kind.
Als uw kind bij een zwangerschapsduur van 36 weken nog in een stuitligging ligt, kan de gynaecoloog of verloskundige proberen de baby te draaien. Bij een stuitligging aan het einde van de zwangerschap kunt u kiezen tussen een keizersnee of een vaginale baring. Een kind in stuitligging kan meestal gewoon vaginaal ter wereld komen. De billen of de voetjes van de baby verschijnen dan als eerste. In Nederland hebben de gynaecologen een aantal voorwaarden afgesproken waaronder een gewone, vaginale bevalling verantwoord is, ook bij een stuitligging.
Tangverlossing en vacuümverlossing
Soms gaat de laatste fase van een bevalling niet goed. U perst bijvoorbeeld al heel lang en toch komt het kind er niet uit. Of het kind krijgt het benauwd tijdens het persen. De gynaecoloog kan dan de bevalling versnellen door een tang te gebruiken. Dit kan pas als u volledige ontsluiting hebt. De baarmoedermond staat dan helemaal open.
Tangverlossing
Bij een tangverlossing ligt u op een kort bed met uw benen in steunen. Zo kan de arts er goed bij als zij de verlostang bij u inbrengt. Een verlostang bestaat uit twee helften in de vorm van lepels. De gynaecoloog legt deze lepels om het hoofdje van het kind. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving tegen de pijn. Toch kan het inbrengen van de tang een beetje pijn doen. Probeert u zich zoveel mogelijk te ontspannen, dan is de pijn minder heftig.
Op het moment dat u een wee krijgt, trekt de gynaecoloog aan de tang. Het is de bedoeling dat u zo krachtig mogelijk blijft meepersen. Als het hoofdje eruit is haalt de arts de tang weg. Daarna kan uw baby verder op een natuurlijke manier naar buiten komen. Om de geboorte zo vlot mogelijk te laten verlopen worden de meeste vrouwen bij een tangverlossing eerst ingeknipt. Dat betekent dat de arts de huid rond de vagina een klein stukje inknipt om de opening wat groter te maken. Na de bevalling wordt deze 'knip' gehecht.
De baby heeft na een tangverlossing een afdruk van de tang op het hoofdje. Die afdruk is meestal binnen een dag of twee verdwenen. Een kinderarts onderzoekt de baby nauwkeurig en vertelt u of uw baby extra zorg nodig heeft. Soms is de baby na de geboorte misselijk. Ook kan de baby hoofdpijn hebben. Met rust en eventueel een pijnstiller verdwijnt dit meestal snel.
Vacuümverlossing
Bij een vacuümverlossing ligt u op een kort bed met uw benen in steunen. De vacuümpomp is een metalen of plastic zuignap met een doorsnee van zo'n 5 centimeter. Deze zuignap is met een slang verbonden aan een pomp. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving tegen de pijn. Daarna zet de arts de zuignap op het hoofdje van de baby. Dit gaat het makkelijkst als u zich ontspant.
De arts zuigt met de pomp de lucht uit de zuignap. Als alle lucht eruit is, zit hij goed vast op het hoofdje. Op het moment dat u een wee krijgt, trekt de gynaecoloog aan de zuignap. U moet zo krachtig mogelijk meepersen. Als het hoofdje eruit is haalt de arts het kapje weg. Daarna kan de baby op een natuurlijke manier naar buiten komen.
De meeste vrouwen worden bij een vacuümverlossing eerst ingeknipt. Dat betekent dat de arts de huid rond de vagina een klein stukje inknipt om de opening wat groter te maken. Na de bevalling hecht zij deze 'knip' weer.
Welke methode de gynaecoloog kiest hangt af van haar persoonlijke voorkeur en van de ligging van het kind. Een tangverlossing is alleen mogelijk als het hoofdje in de goede stand en al dicht bij de uitgang ligt.
Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode van 37 tot 42 weken beschouwt men als een normale duur van de zwangerschap. Vroegtijdige weeën zijn weeën die optreden voor 37 weken. Ze kunnen leiden tot een bevalling op een te vroeg tijdstip, dat wil zeggen voordat de zwangerschapsduur 37 weken is. Dit noemt men ook wel een preterme bevalling. Het kind is dan bij de geboorte nog onrijp en heeft extra medische verzorging nodig. Zo’n te vroeg geboren kind noemt men een premature baby. De behandeling van vroegtijdige weeën heeft als doel het tijdstip van de bevalling uitte stellen en ervoor te zorgen dat de geboorte van het kind plaatsvindt in een optimale situatie.