Sportmedische onderzoeken
Op de polikliniek Sportgeneeskunde van het Deventer Ziekenhuis kan iedereen een preventief sportmedisch onderzoek laten verrichten. Met een preventief sportmedisch onderzoek krijg je inzicht in je gezondheid en fitheid. Er zijn verschillende soorten sportmedische onderzoeken, met of zonder inspanningstest. Het is onder andere afhankelijk van je vraag welk onderzoek voor jou geschikt is. Onderstaand zijn de verschillende sportmedische onderzoeken beschreven en kun je zien welke het meest passend is.
Hoe werkt het?
Je kunt je op eigen initiatief, dus zonder verwijzing van de huisarts, aanmelden. Op basis van jouw wensen en behoeften wordt het sportmedisch onderzoek samengesteld. Dit kan zijn:
- Sportmedisch onderzoek zonder inspanningstest
- Sportmedisch onderzoek met inspanningstest
- Alleen een inspanningstest
Voorafgaand aan het onderzoek vul je een vragenlijst in. Deze vragenlijst neem je mee naar de afspraak met de sportarts. Na het onderzoek worden de resultaten en adviezen direct besproken. Na afloop maakt de arts een schriftelijke rapportage welke later wordt opgestuurd.
Inhoud van de diverse sportmedische onderzoeken
Klik op onderstaande onderzoeken om meer informatie te krijgen over de verschillende sportmedische onderzoeken die we aanbieden.
-
Een BSMO+ wordt geadviseerd aan sporters < 35 jaar die intensief sporten (>7 uur p.w.) of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of terugkerende problemen, of als je zelf uitgebreider onderzoek wilt en voor licentiekeuring voor de KNWU.
Inhoud:
- Als BSMO
- Spirometrie (longfunctieonderzoek)
Formulieren:
Vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek
Meenemen:
Een identiteitsbewijs om u aan te melden in ons ziekenhuis. U hoeft voor dit onderzoek geen speciale sportkleding mee te nemen. De ingevulde vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek.
Je kunt een afspraak plannen bij de sportarts onder het code BSMO+40 voor dit onderzoek.
N.B. Heb je vragen over de conditie of de belastbaarheid van je hart, dan kies je voor een uitgebreid sportmedisch onderzoek.
-
Voor wie? Een USMO wordt geadviseerd aan sporters of mensen die hun conditie en belastbaarheid van het hart beoordeeld willen hebben. Mensen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Een must voor wielrenners, hardlopers en triatleten.
Waarom een USMO?
- Afwijkingen aan het hart komen meestal pas tot uiting bij een maximale inspanningstest.
- Bepaling van uw maximale hartslag, waardoor er individuele trainingsrichtlijnen kunnen worden vastgesteld (waar moet uw hartslag liggen voor vetverbranding, conditietraining.
- Blessures tot een minimum beperken.
- Risico’s op hart- en vaatziekten verkleinen.
- Sportkeuze laten aansluiten bij uw hun fysieke lichamelijke kwaliteiten
Inhoud:
- Als BSMO+
- Maximale inspanningstest met ECG-controle. Bij de inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan zien hoe het hart zich bij inspanning gedraagt. Daarnaast vindt er een Ademgasanalyse (anaerobe drempeltest) plaats: tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Met deze waarden kan nauwkeurig de anaerobe drempel (omslagpunt) worden bepaald, de VO2max en de trainingszones. Tijdens de inspanningstest wordt telkens de intensiteit verhoogd onder continue ECG controle. Vervolgens worden de trainingszones bepaald aan de hand van de anaerobe drempel, rusthart frequentie en de maximale hartslag.
Dit onderzoek kan naast de fiets ook op de loopband worden afgenomen, een ECG-registratie is hierbij niet mogelijk.
Formulieren:
Vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek
Meenemen:
- Een identiteitsbewijs om u aan te melden in ons ziekenhuis.
- Sportkleding en sportschoenen
- De ingevulde Algemene Vragenlijst Sport Medisch Onderzoek
Je kunt een afspraak plannen bij de sportarts onder het code USMO voor dit onderzoek.
-
Voor wie? Sporters zonder fysieke klachten die informatie willen hebben over hun conditie, maximale hartslag en trainingszones.
Inhoud:
- lengte, gewicht, Body Mass Index (BMI);
- bloeddruk;
- ECG (hartfilmpje) in rust;
- inspanningstest op de fiets. Hierbij wordt er tevens een ademgasanalyse verricht: dit geeft een nauwkeurige bepaling van uw conditie. Daarnaast worden omslagpunten (verzuringsdrempel) gemeten, op basis hiervan worden hartslagzones bepaald en kan een trainingsschema worden gemaakt. Verder kunnen we zien of er afwijkingen zijn in uw ademhaling, zuurstofopname en functie van de spieren.
Dit onderzoek kan naast de fiets ook op de loopband worden afgenomen, een ECG-registratie is hierbij niet mogelijk.
Formulieren:
Vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek
Meenemen:
- Een identiteitsbewijs om u aan te melden in ons ziekenhuis.
- Sportkleding en sportschoenen
- De ingevulde Vragenlijst Algemeen Sport Medisch Onderzoek
Je kunt een afspraak plannen bij de sportarts onder het code VO2max voor dit onderzoek.
Wil je meer informatie over wat de verschillende testen binnen de onderzoeken in houden en wat de referentiewaarden zijn dan verwijzen we je naar de website van Sportzorg.
De sportgeneeskunde van het Deventer Ziekenhuis is lid van de FSMI en SCAS gecertificeerd.