Behandelaren Revalidatiecentrum
Afhankelijk van uw hulpvraag bieden we u in ons Revalidatiecentrum een traject op maat aan. Onder leiding van een revalidatiearts werken verschillende behandelaars in één multidisciplinair team aan uw revalidatie. Het team werkt samen met u aan vooraf afgesproken behandeldoelen.
Samen met u, omdat uw eigen inbreng heel belangrijk is bij uw revalidatie. Tijdens de behandeling worden uw resultaten gemeten en uw voortgang besproken binnen het behandelteam. Mogelijk is een tussentijdse aanpassing in uw behandeling noodzakelijk voor een optimaal herstel. Zo ontvangt u de juiste zorg op het juiste moment.
Revalidatieartsen
Een revalidatiearts kijkt naar de mogelijkheden om de gevolgen van een ziekte of aandoening te verminderen, opheffen of voorkomen. Het gaat hierbij niet alleen om de functies van het lichaam zoals bijvoorbeeld spierkracht of moeite hebben met prikkels, maar ook om de gevolgen die een aandoening heeft op uw (dagelijkse) activiteiten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan lopen, werk, relatie of zelfverzorging.
Het Revalidatiecentrum staat onder leiding van revalidatieartsen Z. Brusselman-Grootkarzijn, M. Riemersma en C. Vanstiphout. Een revalidatiearts analyseert uw situatie en speelt een centrale rol bij triage, indicering en behandeling of bij een verwijzing. De revalidatiearts adviseert of biedt de behandeling die het best bij u en uw situatie past. Bij de behandeling werkt de revalidatiearts o.a. samen met andere medisch specialisten, paramedici, psychosociale medewerkers en orthopedische technici in een multidisciplinair behandelteam. Zij beslissen samen met u welke behandeling u nodig heeft. De revalidatiearts is binnen dit team medisch verantwoordelijk voor uw behandeling.
Bewegingsagogiek
Op het moment dat het met de gezondheid minder gaat, is het vaak lastig om in beweging te komen en te blijven. In beweging blijven helpt, zowel voor als na een ziekenhuisopname om sneller te herstellen. Dit levert een bijdrage aan de lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Heeft u moeite met bewegen? Dan kan een bewegingsagoog u helpen.
Onderzoek
Bij aanvang van een traject vindt er een intakegesprek plaats. Samen met de patiënt kijken we naar de doelen en mogelijkheden, waarna de behandeling wordt opgestart.
Behandeling
Een bewegingsagoog begeleidt en behandelt patiënten in sport- en bewegingsactiviteiten. Dit kan door sport, spel en andere vormen van bewegen. Patiënten die door ziekte weinig bewegen worden uitgenodigd om in beweging te komen. De bewegingsagoog helpt de patiënt op weg en kijkt ook naar de periode na de behandeling. Zodat de patiënt straks ook in eigen omgeving opnieuw plezier beleeft in het eigen bewegen.
Hulpmiddelen
Maakt u gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld een rollator of brace. Neem deze mee naar uw bewegingsagoog.
Kledingadvies
Komt u voor een eerste gesprek? Wij adviseren u om gemakkelijke kleding en stevig schoeisel aan te trekken. Wanneer u komt voor een vervolgbehandeling, neemt u dan uw sportkleding en sportschoenen mee.
Sporten
Komt u sporten? Neemt u een flesje water mee.
Kleedruimte/Douches
Komt u voor een behandeling? De revalidatieafdeling beschikt over kleedruimtes en douches.
Diëtetiek
Een ziekte, aandoening of beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt en zijn sociale omgeving. Goede voeding kan eraan bijdragen dat u zich beter voelt, een behandeling beter aanslaat en u sneller herstelt. Diëtisten zijn deskundigen op het gebied van voeding en gezondheid.
Onderzoek
Bij aanvang van het traject wordt uw voedingstoestand bepaald aan de hand van metingen, nemen we uw voedingspatroon door en bespreken we uw eventuele voedingsklachten.
Behandeling
De diëtist begeleidt patiënten bij voeding en praktische vragen. In het traject kan ook de partner of familieleden worden betrokken. De diëtisten werken nauw samen met de revalidatiearts en andere behandelaren om ervoor te zorgen dat u de juiste voeding krijgt, die past bij uw aandoening, behandeling én natuurlijk uw persoonlijke voorkeuren. Wat voorop staat in het traject, is de eigen regie van de patiënt.
Lees hier meer over diëtetiek.
Ergotherapie
Een ziekte, aandoening of beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt en zijn sociale omgeving. Ergotherapie helpt wanneer er problemen zijn bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals onder andere wassen, kleden, werk en hobby’s. Het doel van de ergotherapie is u weer in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw eigen leef-, woon- en werkomstandigheden.
Onderzoek
Samen met de patiënt kijkt de ergotherapeut naar de belemmeringen die hij/ zij bij deze dagelijkse activiteiten ondervindt. Na een intakegesprek en eventueel een aanvullend onderzoek stelt de ergotherapeut in overleg met de patiënt een behandelplan op.
Behandeling
De behandeling is erop gericht om dagelijkse handelingen, zoals wassen, kleden, verplaatsen in en om het huis, het huishouden, werk en hobby’s, weer zo optimaal mogelijk uit te voeren. Deze behandeling kan bestaan uit de volgende onderdelen:
- Oefeningen en adviezen om de kracht, sturing en behendigheid van (arm/hand)bewegingen te verbeteren
- Oefeningen en adviezen om het geheugen, aandacht en tempo van informatieverwerking (cognitieve therapie) en het organiseren van activiteiten te verbeteren
- U leert dagelijkse activiteiten op een andere manier uit te voeren. Hierdoor kunt u deze activiteiten toch zelfstandig of met minder pijn doen.
- De verdeling van activiteit en rust in kaart brengen en optimaliseren;
- Advies bij het uitzoeken en leren gebruiken van hulpmiddelen, voorzieningen en woningaanpassingen.
Lees hier meer over ergotherapie
Fysiotherapie
Een ziekte, aandoening of beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt en zijn sociale omgeving. Fysiotherapeuten weten alles van het functioneren van ons houding- en bewegingsapparaat en dagelijks bewegen. Fysiotherapeuten zullen met u werken aan het verbeteren en beter begrijpen van uw lichamelijk functioneren. Afhankelijk van uw doelen en mogelijkheden zal de therapie individueel en/of in groepsverband plaatsvinden.
Onderzoek
Bij aanvang van het traject vindt er een intakegesprek plaats. Afhankelijk van uw situatie kan de fysiotherapeut verder onderzoek doen en mogelijk testen afnemen.
Behandeling
Met verschillende vormen van behandeling (oefentherapie, training, informatiebijeenkomsten, etc.) werkt u onder deskundige begeleiding aan uw doelen. De fysiotherapeuten maken hiervoor gebruik van verschillende oefenruimtes en (fitness)apparatuur, maar ook thuis kunt u aan de slag. De behandelingen vinden zowel in groepsverband als op individuele basis plaats. Regelmatig zullen uw doelen, net als de therapie, opnieuw bekeken en waar nodig bijgesteld worden. Wat voorop staat in het traject is de eigen regie van de patiënt. Welke behandelmogelijkheden er worden ingezet, zal altijd in samenspraak zijn met de patiënt en de fysiotherapeut.
Lees hier meer over fysiotherapie.
Hulpmiddelen
Maakt u gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld een rollator of brace. Neem deze mee naar uw fysiotherapiebehandeling.
Kledingadvies
Komt u voor een eerste gesprek? Wij adviseren u om gemakkelijke kleding en stevig schoeisel aan te trekken. Wanneer u komt voor een vervolgbehandeling, neemt u dan uw sportkleding en sportschoenen mee.
Sporten
Komt u sporten? Neemt u een flesje water mee.
Kleedruimte/Douches
Komt u voor een behandeling? De revalidatieafdeling beschikt over kleedruimtes en douches.
Logopedie
Een ziekte, aandoening of beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt en zijn sociale omgeving. Logopedie helpt wanneer er problemen zijn op het gebied van communicatie en bij het eten en drinken.
Onderzoek
Bij aanvang van een traject vindt er een intakegesprek plaats. Samen met de patiënt kijken we naar de doelen en mogelijkheden, waarna de behandeling wordt opgestart.
Behandeling
De logopedist behandelt patiënten met functiestoornissen op het gebied van de adem, stem, spraak, taal, gehoor, mimiek en primaire mondfuncties (kauwen, slikken) op te heffen, te verminderen of te voorkomen. De logopedist ondersteunt bij het opheffen, verminderen of voorkomen van deze problemen.
Hier leest u meer over logopedie.
Maatschappelijk werk
Een ziekte, aandoening of beperking kan veel invloed hebben op het dagelijks leven van de patiënt en zijn sociale omgeving. Maatschappelijk werk kan een patiënt ondersteunen bij het opnieuw vinden van balans op psychosociaal vlak. Hiermee wordt zowel het emotionele vlak als het persoonlijk functioneren op het gebied van werk, onderwijs, sport, overige hobby’s en sociale participatie bedoeld.
Onderzoek
Bij aanvang van het traject vindt er een intakegesprek plaats. Afhankelijk van de situatie kan de maatschappelijk werker verder onderzoek doen naar de situatie. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van vragenlijsten
Behandeling
De maatschappelijk werker begeleidt patiënten bij emotionele en praktische vragen. In het traject kan ook de partner of familieleden worden betrokken. De behandeling en begeleiding kan bestaan uit individuele gesprekken of partner- en gezinsgesprekken. Ook is het mogelijk dat de maatschappelijk werker bij praktische vraagstukken advies geeft en ondersteuning biedt. Wat voorop staat in het traject, is de eigen regie van de patiënt. De maatschappelijk werker bepaalt altijd in samenspraak met de patiënt welke behandelmogelijkheden er worden ingezet.
Lees hier meer over medisch maatschappelijk werk.
Medische psychologie
Gezondheid, psychologie en kwaliteit van leven hangen sterk met elkaar samen. Goede psychologische begeleiding kan dan ook een belangrijke rol spelen in het herstelproces na of bij ziekte en helpen om weer een optimaal evenwicht te bereiken.
Onderzoek
Om de behandeling zo goed mogelijk op de patiënt af te stemmen starten we het traject met een onderzoek. Met een neuropsychologisch onderzoek worden veelal cognitieve functies in kaart gebracht, zoals concentratie, geheugen en taal. Met psychologisch onderzoek worden ook andere domeinen onderzocht, zoals persoonlijkheid, stemming en de manier waarop u met problemen en stress omgaat.
Behandeling
Met psychologische behandeling wordt u geholpen om met veranderingen om te gaan. Wanneer emotionele problemen centraal staan, zoals verwerkingsproblemen of angsten, dan wordt in de sessies gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie en daaraan verwante psychologische behandelmethoden.
Wanneer cognitieve problemen centraal staan, dan ligt het accent meer op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en wordt gebruik gemaakt van strategietraining.
Lees hier meer over Medische Psychologie.
Psychomotorische therapie
Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte therapievorm. De therapie bestaat uit een combinatie van doen en ervaren. Door een ziekte, aandoening of trauma zijn er mogelijk veel veranderingen ontstaan in uw leven. Psychomotorische therapie kan u helpen te leren omgaan met deze veranderingen.
Onderzoek
Bij aanvang van een traject vindt er een intakegesprek plaats. Samen met u kijken we naar de doelen en mogelijkheden, waarna de behandeling wordt opgestart.
Behandeling
Binnen de PMT wordt gebruikgemaakt van verschillende bewegings- en lichaamsgerichte oefeningen. Bij bewegingsgerichte oefeningen kunt u denken aan sport- en spel activiteiten. Bij lichaamsgerichte oefeningen kun u denken aan ontspanningsoefeningen zpals bijvoorbeeld mindfulness of aan bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.
Het uitvoeren van deze oefeningen geeft een bepaalde ervaring. Dit kan op het gebied van lichaamssignalen, gevoelens, emoties, gedachtes en gedragingen zijn. U leert deze patronen te herkennen, te begrijpen en hier mee om te gaan. Dit kan onder andere door binnen de therapie te experimenteren met ander gedrag, welke u vervolgens in het dagelijks leven kan gaan toepassen.