Mijn heupoperatie
Binnenkort komt u naar het Deventer Ziekenhuis om uw heup te laten vervangen. Het doel is de pijn te verminderen, de kwaliteit van leven te verbeteren en het functieverlies van uw heup te herstellen. Het orthopedisch team wil u met met deze informatie zo goed mogelijk informeren.
Deze informatie vervangt niet de persoonlijke uitleg en adviezen maar bieden een extra bron van informatie om u zo goed voor te kunnen bereiden op de operatie en het herstel.
Voorbereiding operatie (bekijk video)
Welke voorbereidingen moet u treffen voor een heupoperatie? Waarom starten met een neuszalf en wasgel? Wat is een preoperatieve screening en welke controles krijgt u na de operatie? Bekijk voor deze vragen de video van de verpleegkundig consulenten ter voorbereiding op uw operatie.
Wat neemt u mee als u wordt opgenomen?
- Uw patiëntenpas.
- Comfortabele dagelijkse kleding, ondergoed en pyjama.
- Stevige schoenen en/of gympen.
- Loophulpmiddelen, zoals een looprekje en krukken. Voorzie deze van uw naam.
- Toiletartikelen (kam, tandenborstel, tandpasta, zeep e.d.).
- Uw mobiele telefoon.
- Medicijnen die u thuis gebruikt in de originele verpakking.
- Eventuele dieetvoorschriften.
- Eventuele hulpmiddelen, zoals een bril of gehoorapparaat.
Laat waardevolle spullen thuis.
Operatie en te verwachten herstel (bekijk video)
Orthopedisch chirurg dr. S.A.A.N. Bolink neemt u in onderstaande video graag mee naar de dag van de operatie en wat u kunt verwachten.
Opname en het herstel thuis (bekijk video)
Verpleegkundige Frank neemt u in onderstaande video graag mee wat u op de dag van de opname kunt verwachten en het herstel thuis.
Complicaties (bekijk video)
Orthopedisch chirurg J.M. Reuver vertelt in deze video de mogelijk complicaties die kunnen optreden na een heupoperatie.
Orthopedisch team
Uw behandeling zal worden gedaan door een speciaal expertise team bestaande uit meerdere zorgverleners en specialismen. Meerdere disciplines werken samen om voor u de beste zorg te geven rondom de operatie en het herstel.
-
Onze verpleegkundig consulenten zijn gespecialiseerde en doorgeleerde verpleegkundigen die zich bezig houden met informatievoorziening, spreekuren, kwaliteitscontrole en uw welzijn
Verpleegkundig consulenten
-
Voor en na de operatie komt u te liggen op verpleegafdeling D2 (route 225). Wij werken met een team van regieverpleegkundigen en verpleegkundigen. Zij hebben specifieke kennis en ervaring met orthopedische patiënten. Ook werken er afdelingsassistenten die ondersteunende taken uitvoeren zoals het vervoer naar de röntgenafdeling. De roomservice medewerker verzorgt uw eten en drinken. Samen zullen zij ervoor zorgen da uw opname prettig verloopt.
-
Na de operatie gaat u onder leiding van 1 van onze fysiotherapeuten oefenen. Letterlijk en figuurlijk zullen zij stap voor stap u door het herstel en revalidatieproces helpen. Niet alleen na de operatie maar ook voor de operatie zal de fysiotherapeut u zien. Voor de operatie krijgt u een screening door een fysiotherapeut. Hierbij wordt gekeken of extra oefeningen voor de operatie u beter door het revalidatieproces kunnen helpen. Dit onder het motto: 'Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter je er ook weer uit komt'.
Prothesen
In de heupkom wordt een kom van kunststof of metaal geplaatst. Hierna zet de orthopedisch chirurg in het bovenbeen een metalen pen waarop een kop is vastgemaakt die precies in de kom past. Het hele heupgewricht wordt vervangen door een kop en kom die precies in elkaar passen.
Heupprothesen
Wetenschappelijk onderzoek
In Deventer ziekenhuis vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats:
- Lopend onderzoek: POISE studie
Uitkomsten en aantallen
- Heupprothese is een van de meest succesvolle medische behandelingen.
- Meer dan 90% tevredenheid na 10 jaar.
- In Deventer Ziekenhuis:
450 totale heup prothesen per jaar - Goed en voorspelbaar resultaat.
Fysiotherapie en oefeningen
Het is van groot belang om voor de operatie zo actief mogelijk te blijven. Hoe beter uw lichamelijke conditie voor de operatie is, des te beter zullen de resultaten zijn (mocht u nog kunnen wandelen, fietsen en/of sporten blijf dit dan vooral doen).
De Nederlandse Beweegrichtlijn geeft aan hoeveel iemand moet bewegen voor een goede gezondheid en fitheid. Zo gelden voor volwassenen deze richtlijnen:
- Minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning (zwemmen, wandelen of fietsen).
- Minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Ouderen zouden dit kunnen combineren met balansoefeningen.
- Voorkom veel stilzitten.
Is het voor u lastig om actief te blijven vanwege de klachten of heeft u vragen over bewegen? Neem dan telefonisch contact op met de fysiotherapeut bij u in de buurt. De fysiotherapeut kan samen met u beoordelen welke oefeningen voor u van belang en uitvoerbaar zijn ondanks uw klachten.
Door in beweging te blijven voor de operatie, heeft u een betere spierkracht en conditie. Dit heeft een positieve invloed op uw hersteltraject.
Voor opname start bij een fysiotherapeut in de buurt
Als u nog niet onder behandeling bent bij een fysiotherapeut in de buurt, start daar dan zo snel mogelijk mee. Niet alleen na de operatie, maar ook juist ervoor kunt u al veel doen. Door vooraf kennis te maken en de revalidatie te bespreken weet u wat u te wachten staat. U kunt ook bespreken hoe u het best in beweging kan blijven voor de operatie. Daarnaast vinden wij het belangrijk voor de operatie al het lopen met de hulpmiddelen te oefenen, zodat u de techniek al kent. De fysiotherapeut kan de hulpmiddelen op de juiste hoogte instellen en het praktisch met u doornemen.
De loophulpmiddelen die u nodig heeft na de operatie zijn een looprek en elleboogkrukken. Deze hulpmiddelen kunt u lenen, huren of kopen bij een zorgwinkel. Afhankelijk van uw fysieke gesteldheid kan het voorkomen dat een ander loophulpmiddel, zoals een rollator of elleboogschaalkrukken, beter geschikt is. Heeft u vragen over wat voor u een geschikt hulpmiddel is na de operatie, dan kan u dit ook met de fysiotherapeut in de buurt bespreken.
Neem deze informatie door en oefen het lopen met de hulpmiddelen alvast in uw thuissituatie aan de hand van deze video's.
Tijdens de opname
Tijdens de opname in het ziekenhuis zal de fysiotherapeut u uitleg geven, oefeningen met u doornemen en begeleiden met het opstarten van het bewegen. Wanneer u in de ochtend wordt geopereerd zal de fysiotherapeut u ’s middags al begeleiden met het bewegen. Mocht u later op de dag geopereerd worden, dan zal de verpleegkundige u hierin begeleiden. De fysiotherapie zal dan op de dag na de operatie starten. Tijdens uw opname wordt het bewegen uitgebreid naar kunnen.
Na de opname
U mag met ontslag wanneer de arts, de verpleegkundige en de fysiotherapeut hier toestemming voor geven. De fysiotherapeut zal met u bespreken wat hiervoor nodig is. Denk hierbij aan het veilig kunnen bewegen in de thuissituatie en voldoende bewegelijkheid van de knie/heup. Daarnaast beoordelen de arts en de verpleegkundige op hun gebied wat nodig is om met ontslag te mogen.
Na de opname zal uw eigen fysiotherapeut de behandeling over nemen en het bewegen samen met u verder uitbreiden. Fysiotherapie zit niet in de basis zorgverzekering, hiervoor dient u aanvullend verzekerd te zijn. Wilt u weten hoeveel behandelingen u vergoed krijgt, kijk dan in uw polis blad of neem contact op met uw verzekering.
Veelgestelde Vragen
Hieronder leest u de veelgestelde vragen. Staat u vraag hier niet bij stel ze dan gerust aan uw orthopedisch chirurg tijdens het polikliniekbezoek of tijdens uw verblijf op de afdeling.
U kunt ook bellen naar de verpleegkundig consulenten, Ingrid Wippert of Hannie Elskamp-Meijerman. Zij zijn te bereiken via de secretaresse Orthopedie, tel.: 0570 53 51 55. U kunt ook mailen naar wippertg@dz.nl of H.Elskamp-Meijerman@dz.nl.
-
U mag vanaf de tweede of derde dag na de operatie weer onder de douche. Op een stevige stoel, zittend douchen met uw partner / coach in de buurt. Ook als de wond nog lekt mag u douchen.
Tijdens het douchen geen zeep op de wond gebruiken. Wond nadien voorzichtig droogdeppen met een schone handdoek en zo nodig verbinden met een gaasje tegen het schuren langs de kleding.
-
Nee, de afspraak binnen het Deventer ziekenhuis is dat er na een grote operatie als een totale knie- of totale heupoperatie, de orthopeed voor bepaalde tijd een bloedverdunner voorschrijft, passend bij uw andere medicatie. Uit onderzoek blijkt dat dit voldoende is om trombose te voorkomen.
Indien u hier vragen over hebt, kunt u de verpleegkundig consulent bellen via:
tel: 0570 - 53 53 53, vragen naar pieper 2765.
-
Nee, antibioticaprofylaxe bij tandheelkundige ingrepen bij een kunstgewricht is afgeschaft. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit nodig is.
-
U hebt een flinke bloeduitstorting in uw been, wat het buigen en strekken mogelijk kan belemmeren. Deze bloeduitstorting zal vanzelf wegtrekken, dit kan wel enkele weken duren.
-
Graag ’s morgens voor u naar het ziekenhuis komt beide middelen nog gebruiken. Breng de spullen ook mee naar het ziekenhuis.
-
Na een totale heup- of een totale knieoperatie ontvangt u een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen. Tijdens deze afspraak hoor ik, de verpleegkundig consulent, graag hoe het met u gaat thuis. Tegelijk nemen we met u de leefregels voor de komende week nog door.
Voor alle overige orthopedische ingrepen mag u een afspraak maken voor twee weken na de operatie bij uw huisarts.
Gebruikt u prednisolon/prednison dan mogen de hechtingen er na drie weken uit. Dit omdat prednisolon/prednison voor een langzamere wondgenezing zorgt.
-
Nee. Voor een goede werking (pijnstilling) van paracetamol moet u dit medicijn met regelmaat innemen. U bouwt hiermee een goede spiegel op in het bloed. Als de orthopeed dan een zwaardere pijnstiller voorschrijft, neemt u deze naast de paracetamol in. Deze medicijnen versterken elkaar waardoor de werking nog beter wordt.
Paracetamol neemt u maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg in.
-
Ja. Patiënten met een MRSA-besmetting of -verdenking kunnen de polikliniek normaal bezoeken. Er zijn geen bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig.
-
Als u zonder hulpmiddelen loopt. Meestal zal dit na ongeveer acht weken zijn. Dit om verzekeringstechnische redenen.