Hematologie - werkwijze
Een diagnose kanker heeft veel impact. Er breekt een onzekere tijd aan, het vertrouwen in het lichaam is verdwenen en de toekomst is mogelijk minder vanzelfsprekend.
Om u zo goed mogelijk in dit proces te ondersteunen maakt de afdeling Hematologie van het Oncologisch Centrum Deventer (OCD) gebruik van casemanager, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerde verpleegkundigen, multidisciplinair overleg, maatschappelijk werkers, diëtisten, fysiotherapie en hematologen.
Afdeling Hematologie
Gedurende uw tijd op de polikliniek hematologie zijn er vaak 3 fasen te onderscheiden:
- Diagnostische fase: tijdens deze fase moet duidelijk worden wat er met u aan de hand is
- Behandelfase: tijdens deze fase krijgt u een oncologische behandeling om uw ziekte te stoppen of te remmen.
- Follow up fase: tijdens deze fase wordt er op reguliere tijdstippen een afspraak met u gemaakt en bloed geprikt. U bereikt deze fase wanneer uw aandoening onder controle is maar nog wel vervolgd zal moeten worden.
Uw eerste bezoek aan de polikliniek duurt 30 minuten. Houdt u er rekening mee dat vervolgafspraken maximaal 15 minuten staan ingeboekt? Het oncologische vak maakt het onvermijdelijk dat deze termijnen geregeld worden overschreden. Laten we met z’n allen proberen dit voor de wachtende patiënten tot een minimum te beperken.
Aandoeningen en behandelingen
Casemanager
De casemanager is een vast aanspreekpunt voor de patiënt (en naasten) gedurende het gehele behandeltraject, ongeacht welke specialist de hoofdbehandelaar is.
Verpleegkundig specialisten
De verpleegkundig specialist is gespecialiseerd binnen haar vakgebied en levert hierdoor op dát betreffende medische stuk dezelfde kwaliteit als een arts. De verpleegkundig specialist heeft niet alleen aandacht heeft voor preventie, leefstijl, ondersteuning en coaching van de patiënt, maar ook voor medische vraagstukken.
Gespecialiseerde verpleegkundigen
Op de klinische afdeling en de dagbehandeling (hier worden de poliklinische kuren gegeven) zijn gespecialiseerde oncologie en hematologie verpleegkundige aanwezig. Zij hebben naast de basale verpleegkundige ondersteuning tevens expertise in het toedienen van oncologische middelen en aandacht voor overige zaken die op u als patiënt en familie af komen gedurende een oncologische behandeltraject.
Multidisciplinair overleg
Iedere nieuwe patiënt of patiënten die opnieuw met een behandeling starten worden standaard overlegd in een multidisciplinair overleg (MDO). Dit MDO vindt wekelijks plaats en heeft als doel om de vaak complexe behandelrichtlijnen te vervolmaken om voor u als patiënt een individueel behandelplan op te stellen. Personen die bij een MDO aanwezig zijn zijn: hematologen Deventer ziekenhuis, hematologen van de partnerziekenhuizen (AUMC, Isala Klinieken), radioloog, nucleair geneeskundige, patholoog, klinisch chemicus, radiotherapeut. Gezamenlijk komen wij tot een plan die naadloos op uw situatie aansluit.
Uw huisarts ontvangt na dit overleg een brief waarin de diagnose, de onderzoeken en het definitieve behandelplan wordt toegelicht.
Maatschappelijk werkers
Gelukkig zien we vaak dat een patiënt niet alleen staat in zijn proces. Familie en vrienden schieten te hulp en laten hun eigen zaken even uit handen vallen om er voor hun geliefde te zijn.
Toch kun je als patiënt niet altijd alles met je naasten bespreken, je wilt ze wellicht ook een beetje beschermen of de band die jullie hebben leent zich er niet voor om alles met elkaar te delen.
Op zo’n moment is het fijn om met iemand anders te spreken die buiten deze groep staat.
Maatschappelijk werkers oncologie zijn opgeleid om met u in gesprek te gaan over de zaken die op u af komen tijdens een oncologisch proces en helpen u met de juiste woorden en aanwijzingen om hier zo goed mogelijk doorheen te komen.
Maakt u (via de casemanager) gerust eens een afspraak met ze, wellicht geeft dit nieuwe inzichten!
Diëtisten
Om een oncologische behandeling goed door te komen is het belangrijk dat er gestart wordt in een zo goed mogelijke conditie. Vaak zijn patiënten voordat de diagnose gesteld wordt helaas al langere tijd in een slechtere voedingstoestand en / of afgevallen. Wanneer wij bemerken dat dit bij u het geval is zal een diëtiste ingeschakeld worden die samen met u naar de intake kijkt en zo nodig u adviezen hierover geeft. Regelmatig is het ook noodzakelijk om via bijvoeding (drinkflesjes) de energiebehoefte aan te vullen.
Wij proberen de afspraken met de diëtiste zoveel mogelijk in te plannen als u al in het ziekenhuis bent voor bijvoorbeeld een chemokuur.
Fysiotherapie
Naast een goede intake is ook beweging erg belangrijk. De fysiotherapeuten kunnen u gedurende de behandelingen, maar meestal ook daarna, veel oefeningen aanreiken waardoor u snel weer op krachten komt en met de eventuele belemmeringen die door ziekte of behandeling zijn ontstaan weet om te gaan. Aanmelden voor fysiotherapie loopt eveneens via de casemanager.
Hematologen
Bij uw eerste bezoek op de polikliniek ontmoet u één van de hematologen. De hematoloog stelt u een aantal vragen en spreekt met u onderzoeken af om tot een diagnose te komen. Wanneer duidelijk is wat er aan de hand is worden de mogelijke behandelopties met u besproken. Uw hematoloog fungeert als hoofdbehandelaar. Dit betekent dat u samen met uw hematoloog alle beslissingen t.a.v. uw behandeling maakt, nu en in de toekomst. De hematologen streven er naar om samen met u een goed team te vormen en u in deze onzekere tijd zoveel mogelijk van informatie te voorzien en gerust te stellen daar waar dat kan.