Werkzaamheden Klinische Farmacie
De afdeling Klinische Farmacie levert farmaceutische zorg aan patiënten van het Deventer Ziekenhuis en GGZ Instelling Dimence. Het Toxicologisch Laboratorium (KFTL) is nauw gelieerd aan de Klinische Farmacie en meet onder andere geneesmiddelconcentraties in bloed bij patiënten.
Medicijnen voor patiëntenzorg
De afdeling Klinische Farmacie verzorgt de complete farmaceutische dienstverlening van het Deventer Ziekenhuis. De ziekenhuisapothekers controleren dagelijks de geneesmiddelen die artsen voorschrijven op dosering en mogelijke wisselwerkingen met andere middelen. Ook geven de ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten gevraagd en ongevraagd advies over de behandeling met geneesmiddelen.
Werkzaamheden
De afdeling beantwoordt vragen uit de kliniek over het klaarmaken en toedienen van geneesmiddelen. Op verpleegafdelingen maken apothekersassistenten geneesmiddelen voor toediening gereed die per injectie, infuus of pomp worden gegeven. Daarnaast voeren apothekersassistenten opnamegesprekken uit met patiënten waarbij het actuele medicatiegebruik in kaart wordt gebracht. Bij ontslag worden ontslagrecepten op juistheid en volledigheid gecontroleerd en doorgegeven aan de eigen apotheek en huisarts.
Ook houdt de afdeling zich bezig met het veilig en efficiënt elektronisch voorschrijven van medicatie (EVS) en elektronische toedienregistratie. Met behulp van het EVS wordt gewerkt aan geavanceerde bewaking van de medicatie van elke individuele patiënt met behulp van klinische beslisregels oftewel algoritmes.
Naast deze werkzaamheden houdt de afdeling zich bezig met het optimaliseren van het geneesmiddelassortiment van het Deventer Ziekenhuis de levering en logistiek van geneesmiddelen aan de verschillende afdelingen in het ziekenhuis en bij externe klanten als Dimence.
Medicijnen voor psychiatrie
De Klinische Farmacie levert farmaceutische zorg aan de klinische afdelingen van Dimence. Vanuit Deventer worden ongeveer 650 patiënten voorzien van geneesmiddelen en farmaceutische zorg. Een van onze apothekers werkt exclusief voor Dimence. Daarnaast leveren twee andere ziekenhuisapothekers gespecialiseerde farmaceutische zorg aan Dimence.
Werkzaamheden Dimence
- Concreet omvat het werk voor Dimence:
- Dagelijkse medicatiebewaking;
- Op naam verstrekken van geneesmiddelen;
- Geven van advies over geneesmiddelengebruik;
- Opstellen van protocollen;
- Onderwijs;
- Deelname aan patiëntbesprekingen;
- Uitvoeren van medicatiereviews.
Daarnaast analyseren we bloedspiegels van Dimence-cliënten die veel geneesmiddelen gebruiken. Buiten kantoortijden gebruikt Dimence de bereikbaarheidsdienst van de ziekenhuisapotheek waardoor hun farmaceutische zorg continu is gewaarborgd.
Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch laboratorium
Het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium (KFTL) heeft enkele belangrijke functies. Zo meet het o.a geneesmiddelconcentraties in bloed bij patiënten en geeft zij de behandelend arts advies over de juiste dosering van deze geneesmiddelen. Bij een vergiftiging kan het KFTL in bloed of urine onderzoek verrichten naar onbekende stoffen en zo de arts adviseren over de verdere behandeling. Daarnaast kan DNA onderzoek verricht worden om de snelheid van afbraak van bepaalde geneesmiddelen te voorspellen. Dit alles wordt uitgevoerd voor patiënten van het Deventer Ziekenhuis maar ook voor patiënten van diverse instellingen (waaronder Stichting Dimence en Stichting ZoZIJN), huisartsen in deze regio en de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk.
Tevens verricht het KFTL onderzoek voor de bereiding van geneesmiddelen door de ziekenhuisapotheek en wordt onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van het water voor de dialyse-afdeling en sterilisatieafdeling van het Deventer Ziekenhuis.
Het KFTL is ISO15189 geaccrediteerd (RvA M272). Alle bepalingen van het KFTL vallen onder de scope van deze ISO15189 accreditatie tenzij anders vermeld in de labgids en bij de resultaten.
Labgids
Informatie over onderzoeken die het KFTL uitvoert zijn opgenomen in de LabGids. Deze gids is bedoeld als informatiebron voor de aanvrager en patiënt, u kunt hier bijvoorbeeld informatie vinden over de wijze van bloedafname, welke klinische informatie er benodigd is voor een gedegen advies, wanneer de bepaling door het KFTL uitgevoerd wordt, de bijbehorende referentiewaarden, achtergrondinformatie voor de juiste interpretatie van de resultaten en contactinformatie.
Informatie KFTL
Algemene informatie ten aanzien van bepalingen KFTL:
- Het KFTL is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur.
- Het KFTL is bereikbaar op: tel 0570 53 60 08 (intern 6008) of 0570-535353 (mobiel intern 2925). Buiten openingstijden wordt 24 uurs bereikbaarheidsdienst verricht voor spoedbepalingen.
- Spoedbepalingen en bepalingen buiten openingstijden worden alleen uitgevoerd na overleg met de dienstdoende ziekenhuisapotheker
(tel 0570 53 53 53, vragen naar dienstdoende ziekenhuisapotheker).
- Het Klinisch Chemisch Laboratorium verzorgt de afname van lichaamsmateriaal voor bepalingen van het KFTL.
- Aanvragen kunnen afhankelijk van de aanvrager digitaal (o.a. HiX, Lab24, zorgverlenersportaal) of op papier uitgevoerd worden.
- In het digitale aanvraagsysteem en op het aanvraagformulier zijn de meest voorkomende bepalingen opgenomen. In overleg met het KFTL kunnen eventueel overige geneesmiddelen bepaald worden.
- Vul de aanvraag volledig in. Informatie over de reden van aanvraag, dosering, comedicatie, inname tijd en bloedafname tijd zijn noodzakelijk voor een juiste interpretatie van het resultaat en het verzorgen van een doseeradvies. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer in te vullen zodat we u kunnen bereiken bij afwijkende resultaten.
- Meer informatie per bepaling kunt u vinden in de labgids.
- Overleg in het geval van een vermoedelijke intoxicatie met geneesmiddelen / drugs altijd met de dienstdoende ziekenhuisapotheker (tel 0570 53 53 53, vraag naar dienstdoende ziekenhuisapotheker) en neem altijd 2 buizen (1 keer stolbuis en 1 keer heparinebuis) en een portie urine af.
- Drugs of abuse screening in urine: De bepalingen worden semi-kwantitatief uitgevoerd met behulp van een immuno-assay. Op basis van een vastgestelde cut off waarde per bepaling wordt de conclusie positief of negatief gerapporteerd. Het is mogelijk dat een resultaat vals positief of vals negatief is. Positieve amfetaminen resultaten worden automatisch bevestigd middels bevestigingsonderzoek. Voor een definitief resultaat is bevestigingsonderzoek noodzakelijk. Overige aanvraag mogelijkheden voor drugsbepalingen in urine: GHB en New Psychoactive Substances (NPS) screening.
- Verklaring in-huis ontwikkelde in-vitro diagnostiek
Bereidingen
De afdeling Klinische Farmacie bereidt geneesmiddelen in de apotheek als geneesmiddelen niet te koop zijn of als deze speciaal op maat gemaakt moeten worden voor een patiënt. Denk bijvoorbeeld aan drankjes of capsules voor kinderen en speciale crèmes.
Daarnaast worden veel cytostatica en geneesmiddelen voor intraveneuze toediening in de apotheek bereid omdat deze in een steriele omgeving bereid moeten worden en lastig klaar te maken zijn. Naast het bereiden van geneesmiddelen voor de eigen instelling maakt de apotheek ook geneesmiddelen voor de GGZ-instelling Dimence. Daarnaast maken apothekersassistenten op de verpleegafdelingen spuiten en infusen klaar.
Tegenwoordig gaan patiënten regelmatig naar huis met intraveneuze therapie. De afdeling klinische farmacie zorgt voor het klaarmaken van zogenaamde elastomeerpompen, zodat deze patiënten eerder naar huis kunnen en intraveneuze therapie thuis kunnen ontvangen.
Kwaliteit
De afdeling Klinische Farmacie heeft kwaliteit en patiëntveiligheid hoog in het vaandel staan. We hebben goedkeuring van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor het bereiden van geneesmiddelen (GMPz).
Het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch Laboratorium (KFTL) is door de Raad van Accreditatie officieel erkend als medisch laboratorium volgens de eisen voor competentie en kwaliteit in de internationale ISO 15189:2012 norm. Tot de werkterreinen waarvoor de accreditatie is afgegeven behoren onder andere Therapeutic Drug Monitoring (TDM), Toxicologie en Farmacogenetica advisering. De ISO15189 erkenning maakt dat aanvragers en cliënten op een continue en hoogwaardige kwaliteit van de geleverde diensten kunnen vertrouwen.
Apotheek Service Punt
Het Deventer Ziekenhuis en de afdeling Klinische Farmacie hebben patiëntveiligheid hoog in het vaandel staan. Verkeerd gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot ongewenste situaties. Daarom is het erg belangrijk dat het ziekenhuis een goed beeld heeft welke geneesmiddelen een patiënt gebruikt wanneer deze in het ziekenhuis komt. Hetzelfde geldt als de patiënt weer met ontslag gaat. Binnen de afdeling Klinische Farmacie zorgt het Apotheek Service Punt voor de begeleiding rondom de medicatieoverdracht.
Opname medicatie
Als een patiënt opgenomen wordt in het Deventer Ziekenhuis vraagt het Apotheek Service Punt bij de apotheek of apotheekhoudend huisarts van de patiënt het actuele medicatieoverzicht op. Deze informatie wordt door de behandelend arts in het Deventer Ziekenhuis gebruikt bij het vaststellen van het geneesmiddelengebruik in het ziekenhuis en bij ontslag uit het ziekenhuis.
Opname gesprek
Een apothekersassistent voert voor opname (op de pre-operatieve screening) of op het moment van opname (op de SEH/EHH of verpleegafdeling) een medicatie opnamegesprek met de patiënt. Er wordt in kaart gebracht welke geneesmiddelen de patiënt gebruikt, of de patiënt allergisch is voor bepaalde geneesmiddelen en of de patiënt bijvoorbeeld een slechtere nierfunctie heeft. De thuismedicatie wordt door de apothekersassistent reeds klaargezet in het elektronisch voorschrijfsysteem voor de behandelend arts. Eventuele geneesmiddelallergieën of contra-indicaties worden vastgelegd in het elektronisch patiëntendossier zodat hier op bewaakt kan worden.
Ontslagmedicatie
Bij ontslag uit het Deventer Ziekenhuis, schrijft de behandelend arts een ontslagrecept inclusief actueel medicatieoverzicht uit. Dit recept wordt door een apothekersassistent van het Apotheek Service Punt gecontroleerd en (elektronisch) verzonden naar de eigen apotheek of de poliklinische apotheek (Dienstapotheek Salland). De geneesmiddelen worden alvast klaargezet of worden in overleg thuisbezorgd (alleen bij eigen apotheek). De patiënt krijgt het originele ontslagrecept mee waarmee hij de benodigde geneesmiddelen bij zijn apotheek of apotheekhoudende huisarts kan verkrijgen. De huisarts ontvangt van het Apotheek Service Punt ook het ontslagrecept en is zo op de hoogte van de medicatie die de patiënt na ontslag uit het Deventer Ziekenhuis moet gebruiken. Indien een patiënt niet naar huis gaat maar naar een andere instelling wordt het ontslagrecept daarheen gestuurd.
Indien een patiënt antistolling gebruikt op het moment van ontslag faxt het Apotheek Service Punt ook een kopie van het ontslagrecept naar de trombosedienst.
Machtigingen
Staan er op het ontslagrecept geneesmiddelen en/of hulpmiddelen waarvoor een artsenverklaring en/of machtiging aanwezig moet zijn, dan zorgt het Apotheek Service Punt daarvoor.
Meer informatie?
Het Apotheek Service Punt is beschikbaar voor vragen over medicatie-overdracht bij opname en ontslag.