Positief taalgebruik werkt goed tegen angst en pijn
Ieder kind heeft recht op een optimale medische behandeling en daarbij zullen zorgverleners er alles aan doen om daarbij angst, pijn en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Ouders weten vaak niet dat ze zelf ook veel kunnen doen om hun kind hierbij zo goed mogelijk te helpen. In de folder ‘Helpend taalgebruik bij ingrepen’ kun je als ouders je kind met positieve taal helpen bij medische ingrepen.
Helpend taalgebruik bij ingrepen
Vele onderzoeken laten het positieve effect zien van de juiste begeleiding van kinderen tijdens medische ingrepen. Medische ingrepen bij kinderen verlopen zo goed mogelijk wanneer niet alleen zorgverleners, maar ook ouders bewust kiezen voor bepaald woordgebruik richting hun kind, en de juiste vorm van geruststelling en afleiding.
Het vermijden van bepaalde woorden met een negatieve lading (waarvan we weten dat ze angst en pijn verhogend zijn) is heel belangrijk. Dit zijn woorden als pijn, prik, naald, etc. Daarvan is bekend dat zij een nocebo effect (een negatieve verwachting) oproepen bij het kind, en dit is nadeling voor het verloop van de ingreep.
Beter is het om vooraf niet teveel in te vullen hoe iets gaat voelen (dat is namelijk voor iedereen anders), en je kind te vertellen wat er gaat gebeuren en waarom; bijvoorbeeld dat het medicijnen zal krijgen om beter te kunnen herstellen, of een vaccinatie om goed beschermd te zijn tegen bepaalde ziektes. Gedurende de ingreep is rust belangrijk, niet teveel willen praten met je kind, en iets van afleiding bieden waar mogelijk, door samen met je kind een spelletje te doen, een zoekboek te bekijken of te praten over een leuke activiteit.
Wat kun je bijvoorbeeld zeggen?
- "Ik ben bij je en zal je zo goed mogelijk helpen, door samen met iets leuks bezig te gaan en je af te leiden, dan laten we de mensen van het ziekenhuis rustig hun werk doen."
- "Je krijgt medicijnen om te zorgen dat je beter wordt (of gezond blijft)."
- "Bij iedereen voelt het anders; ik ben benieuwd hoe het bij jou voelt."
Prettige sfeer en afleiding
Woorden kunnen helpen, is de hoofdboodschap van de folder Helpend taalgebruik bij ingrepen als bloedafname, een vaccinatie, het inbrengen van een infuus. Door positief taalgebruik tijdens de ingreep en door afleiding ervaart het kind minder angst, pijn en stress. De folder is ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis in samenwerking met het kenniscentrum PROSA en de stichting Charlie Braveheart, de organisatie die initiatieven stimuleert die angst en pijn bij zieke kinderen verminderen. In het Deventer Ziekenhuis wordt veel gewerkt met comfortgerichte en positieve communicatie, en worden medewerkers getraind hoe ze patiënten zoveel mogelijk op hun gemak kunnen stellen.