Langdurig verblijf
Hieronder leest u wat tot standaard of veel voorkomende onderdelen van IC behandeling behoren.
Langer dan 7 dagen
Als uw familielid of naaste langdurig (langer dan 7 dagen) op de IC verblijft, wordt er een protocol in gang gezet door de verpleegkundige. Dit noemen we het langliggersprotocol en het omvat een aantal belangrijke zaken zoals:
- Wekelijks een groot multidisciplinair overleg (MDO). Hierbij zijn alle bij de behandeling van de patiënt betrokken disciplines aanwezig.
- Wekelijks een gesprek met een arts en verpleegkundige om met u te bespreken hoe de stand van zaken is rond de behandeling van de patiënt. De verpleegkundige maakt hiervoor een afspraak met de 1e contactpersoon en evalueert hoe de communicatie met artsen en verpleegkundigen wordt ervaren.
- Een dagindeling met afspraken over de verzorging, fysiotherapie, het mobiliseren , bezoek en andere activiteiten (b.v. gebruik van radio en televisie). Iedere verpleegkundige probeert zich zoveel mogelijk aan dit programma te houden en dat geeft de patiënt regelmaat en houvast.
Als uw familielid/naaste korter op de IC ligt, maar u heeft wel behoefte aan een gesprek met de intensivist, meldt u zich dan bij de verpleegkundige.
IC dagboek
Een opname op de Intensive Care is voor de patiënt en zijn/haar familie vaak zeer ingrijpend. De verwerking van deze periode blijkt voor een aantal patiënten moeizaam te verlopen, deels omdat zij een gedeelte van de tijd die zij op de Intensive Care hebben doorgebracht 'kwijt zijn'. Dit geldt vooral voor de periode dat de patiënt in slaap gehouden is. Daarnaast kan een patiënt gedurende zijn opname op de IC periodes doormaken met nare dromen en angstgevoelens. Hierdoor kunnen de herinneringen aan de IC soms zo vreemd lijken dat de patiënt er achteraf niet goed over durft of kan praten. Na ontslag uit het ziekenhuis kan dit het functioneren in het dagelijkse leven negatief beïnvloeden. Door tijdens de opname op de IC als familie een dagboek bij te houden, kan de patiënt een betere indruk krijgen van wat zich op de IC heeft afgespeeld. U krijgt van de verpleegkundige een dagboek uitgereikt en we nodigen u van harte uit om er voor de patiënt aantekeningen in te maken.
Geestelijke verzorging en maatschappelijk werk
Een opname op de IC is zowel voor de patiënt als voor zijn familie een ingrijpende en vaak heftige gebeurtenis, waarbij vaak moeilijke beslissingen moeten worden genomen.
Een geestelijk verzorger kan u helpen uw gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten. Hij of zij luistert, voelt mee en helpt u om uw eigen vragen te stellen. Geestelijke verzorgers zijn er voor iedereen. Informeer hiervoor bij de verpleegkundige.
Een maatschappelijk werker kan de patiënt en zijn familie ondersteunen bij het oplossen en omgaan bij problemen in het dagelijks leven of in het werk die ontstaan zijn door een opname in het ziekenhuis.
Nazorgpoli
In de periode dat uw naaste opgenomen is geweest op de IC, is er veel gebeurd.
Het ziektebeeld in combinatie met de noodzakelijke behandeling kan aanleiding geven tot onverwachte en soms langdurig aanhoudende lichamelijke of psychische klachten.
Het blijkt dat veel patiënten en hun familie behoefte hebben aan een nagesprek over de ervaringen die zij opgedaan hebben tijdens de behandeling op de IC. Vanuit de IC hebben wij hiervoor een nazorgpoli opgezet.
Het doel van de nazorgpoli is om eventuele problemen in kaart te brengen en te helpen bij de verwerking van de opname.
Patiënten die twee dagen of langer aan de beademing hebben gelegen en patiënten die langer dan zeven dagen opgenomen zijn geweest op de IC worden na ontslag van de IC benaderd om na te gaan of een afspraak bij de nazorgpoli gewenst is.