Voeding thuis
Goed eten en drinken en daarnaast voldoende beweging is belangrijk voor uw gezondheid. Tijdens ziekte heeft uw lichaam meer energie, eiwit en andere voedingsstoffen nodig.
Risico op ondervoeding
Bij ziekte is voeding erg belangrijk. Door ziekte en/of eventuele behandelingen heeft uw lichaam meer eiwit en energie nodig dan normaal. Vooral eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren.
Wanneer u voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt:
- Zal uw spiermassa minder snel afnemen
- Heeft u minder gewichtsverlies, waardoor het risico op ondervoeding wordt verkleind.
- Worden risico’s op infecties verminderd
- Geneest een eventuele wond beter en wordt het herstel bevorderd
Hoeveel Eiwitten heb ik nodig?
U heeft ongeveer tussen de 1,2 en 1,5 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht per dag om uw spiermassa zo goed mogelijk te behouden.
Waar zit eiwit in?
Eiwit zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, kip, kaas, melkproducten, maar ook in plantaardige producten zoals, noten, sojaproducten en peulvruchten.
Wat kunt u zelf al doen?
- Eet regelmatig (6 - 8 keer per dag) en zorg voor voldoende eiwitrijke tussendoortjes, zoals een bakje kwark, een handje noten of een blokje kaas.
- Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja/chocolade)melk, karnemelk, yoghurtdrank en/of een schaaltje (soja)vla, pap, yoghurt of (vanille/vruchten) kwark bij de broodmaaltijden en warme maaltijd.
- Neem dubbel hartig beleg op uw boterham, zoals kaas, smeerkaas, vleeswaar, smeerworst of gekookt ei (om de dag aanwezig).
- Soms is het gebruik van eiwitrijke drinkvoeding (speciale medische voeding) nuttig. Bespreek dit met een diëtist.
- Weeg u zelf 2 x per week om uw gewicht te controleren (zelfde weegschaal, kleding en tijdstip hanteren). Indien u blijft afvallen kunt u contact opnemen met uw diëtist/specialist/casemanager of huisarts.
Diabetes
Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet in evenwicht houden, doordat het lichaam te weinig insuline heeft. Mogelijk maak het lichaam geen insuline meer of reageert het lichaam niet goed op insuline.
Bloedglucosegehalte
Bij de behandeling van diabetes is het advies uw bloedglucosegehalte zo constant mogelijk te houden, tussen de 4 en 10 mmol/l. Factoren als lichaamsbeweging, eetpatroon, ziekte, koorts en stress beïnvloeden de hoogte van uw bloedglucosegehalte. Controleer regelmatig de bloedsuikerwaarden.
Adviezen bij diabetesvoeding
Als basis geldt een gewone gezonde voeding. Daarnaast gelden de volgende extra aandachtspunten:
1. Let op de hoeveelheid koolhydraten in uw voeding en eet de koolhydraatbevattende voedingsmiddelen gelijkmatig over de dag.
2. Vervang de hoeveelheid verzadigd vet door onverzadigd vet.
Meer informatie
Zoutbeperking
Zout is een stof die onmisbaar is voor het lichaam; een van de functies is het regelen van de vochthuishouding in het lichaam. Als de balans verstoord is kan dit zorgen voor een hogere bloeddruk of voor problemen met de nieren. Om de bloeddruk te verlagen of om de nieren te ontlasten kan het nodig zijn om minder zout te gebruiken.
Hoeveel zout heeft u nodig?
Per dag heeft u 2 gram zout nodig. Dit is de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om alle functies uit te voeren. Bij een zoutbeperkte voeding wordt aangeraden om maximaal 6 gram zout per dag te gebruiken.
Basisadviezen voor thuis
Broodmaaltijd
Kies voor:
- Lichtgezouten vleeswaren zoals fricandeau, kalkoenfilet, kipfilet, achterham en rosbief
- Kaas met minder zout
- Zoet beleg zoals jam, appelstroop, hagelslag
- Ei zonder zout (maximaal 1 per dag)
- Pindakaas of notenpasta
Warme maaltijd
Geheel zonder zout bereiden.
- Maak zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes/kant- en klaar producten.
Tussendoortjes
Gebruik zoute snacks zo min mogelijk.
Hoe herken je zoutarme producten?
Er zijn voedingsmiddelen te koop, die speciaal zonder zout bereid zijn. Dit moet op de verpakking vermeld staan zoals:
- zoutarm
- bereid zonder zout
- ongezouten
- zonder toevoeging van zout