Menu
Diëtetiek

Voeding thuis

Goed eten en drinken en daarnaast voldoende beweging is belangrijk voor uw gezondheid. Tijdens ziekte heeft uw lichaam meer energie, eiwit en andere voedingsstoffen nodig.

Risico op ondervoeding

Bij ziekte is voeding erg belangrijk. Door ziekte en/of eventuele behandelingen heeft uw lichaam meer eiwit en energie nodig dan normaal. Vooral eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren.

Wanneer u voldoende eiwitten en energie binnenkrijgt:

  • Zal uw spiermassa minder snel afnemen
  • Heeft u minder gewichtsverlies, waardoor het risico op ondervoeding wordt verkleind.
  • Worden risico’s op infecties verminderd
  • Geneest een eventuele wond beter en wordt het herstel bevorderd

Hoeveel Eiwitten heb ik nodig?

U heeft ongeveer tussen de 1,2 en 1,5 gram eiwit nodig per kilogram lichaamsgewicht per dag om uw spiermassa zo goed mogelijk te behouden.

Waar zit eiwit in?

Eiwit zit vooral in dierlijke producten, zoals vlees, vis, kip, kaas, melkproducten, maar ook in plantaardige producten zoals, noten, sojaproducten en peulvruchten.

Wat kunt u zelf al doen?

  • Eet regelmatig (6 - 8 keer per dag) en zorg voor voldoende eiwitrijke tussendoortjes, zoals een bakje kwark, een handje noten of een blokje kaas.
  • Gebruik een melkproduct bij elke maaltijd, zoals een glas (soja/chocolade)melk, karnemelk, yoghurtdrank en/of een schaaltje (soja)vla, pap, yoghurt of (vanille/vruchten) kwark bij de broodmaaltijden en warme maaltijd.
  • Neem dubbel hartig beleg op uw boterham, zoals kaas, smeerkaas, vleeswaar, smeerworst of gekookt ei (om de dag aanwezig).
  • Soms is het gebruik van eiwitrijke drinkvoeding (speciale medische voeding) nuttig. Bespreek dit met een diëtist.
  • Weeg u zelf 2 x per week om uw gewicht te controleren (zelfde weegschaal, kleding en tijdstip hanteren). Indien u blijft afvallen kunt u contact opnemen met uw diëtist/specialist/casemanager of huisarts.