Menu
Diëtetiek

Voeding bij nierziekten

Gezond eten is belangrijk bij nierschade. Met gezonde voeding krijgt u lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Gezond eten helpt u lichaam in een goede conditie te houden. Het dieet bij verminderde nierfunctie bestaat altijd uit een zoutbeperking. Andere dieetaspecten zijn in overleg met uw artsen/of diëtist.

Zout

Zout (natrium) is onmisbaar voor het lichaam; één van de functies regelen vochthuishouding in lichaam. Een te hoge zoutinname kan leiden tot verhoogde bloeddruk, nierziekten en hart- vaatziekten. Om de bloeddruk te verlagen of om de nieren te ontlasten is het nodig om minder zout te gebruiken. Het advies niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken.

Keukenzout is het bekendste zout in de voeding. De scheikundige naam natriumchloride (NaCl). Zout bestaat dus uit natrium en chloride. Zout bestaat dus uit natrium en chloride.

Verschillende soorten zout die allen worden afgeraden:

  • Zeezout, selderijzout, knoflookzout, uienzout, mineralenzout, tafelgoud en halvazout bevatten minder of net zoveel zout als keukenzout. Deze producten mogen niet gebruikt worden.
  • Dieetzout/LoSalt: ter vervanging van zout zijn er dieetzouten op de markt. In deze zouten is het natrium vervangen door kalium.

Waar zit zout in?

  • Producten waar van nature zout in zit: bijvoorbeeld vlees, vis, zuivel en groenten. Deze producten bevatten een kleine hoeveelheid hoeven voor het niet vermeden te worden.
  • Producten waar de fabrikant zout aan toevoegt: brood, vleeswaren, kaas, snacks, soepen, sauzen, kant- en klaar maaltijden. Aan hand van etiketten kan er worden nagegaan of dit product past binnen het zoutbeperkte dieet.
Bekijk de zoutmeter

Een volwaardige en gevarieerde voeding bevat voldoende zout. Het gebruik van zout bij de bereiding van de warme maaltijd of gebruik van zoute snacks is niet nodig.