Menu
Dialyse-afdeling

Wetenschappelijk onderzoek chronische nierschade

In het Deventer Ziekenhuis vindt bij patiënten met chronische nierschade wetenschappelijk onderzoek plaats. Vaak werken we samen met academische ziekenhuizen aan landelijke en internationale wetenschappelijke onderzoeken. Meten is weten en met de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk waar verandering in de zorg nodig is.

Predict

Onderzoek naar de uitkomsten van buikdialyse katheters (PD-katheters) die door de huid (‘percutaan’) geplaatst zijn.

Dit onderzoek is opgezet door het UMC Utrecht en het Universitair Ziekenhuis Brussel en wordt uitgevoerd in verschillende ziekenhuizen in Nederland en België, waaronder ook uw ziekenhuis. Zij vinden dit een belangrijk onderzoek. De onderzoekers werken voor dit onderzoek samen met de Nierpatiëntenvereniging Nederland (NVN). Naar verwachting zullen 500 personen gaan meedoen aan dit onderzoek.

Het doel van dit onderzoek is onderzoeken hoe door de huid (‘percutaan’) geplaatste buikdialyse katheters (PD-katheters) functioneren en om te kijken naar mogelijke gevolgen van percutane plaatsing. Hiermee proberen wij wetenschappelijk bewijs te leveren dat het percutaan plaatsen van PD-katheters een goede andere mogelijkheid is voor het plaatsen van een PD-katheter naast plaatsing via een kijkoperatie.

Buikdialyse

Buikdialyse is een belangrijke behandeloptie voor mensen met eindstadium nierfalen. Bij buikdialyse wordt het buikvlies gebruikt als filter om afvalstoffen en overtollig vocht te verwijderen. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van speciale vloeistof die via een slangetje de buikholte in- en uitloopt. Dit slangetje, de PD-katheter genoemd, kan op verschillende manieren ingebracht worden. Meestal gebeurt dit via een kijkoperatie (‘laparoscopisch’). Hiervoor is algehele narcose (diepe slaap) nodig. Niet alle mensen kunnen echter onder algehele narcose gebracht worden, bijvoorbeeld vanwege bijkomende aandoeningen. De PD-katheter kan ook door de huid (‘percutaan’) geplaatst worden. Dit is een minder grote ingreep die onder plaatselijke verdoving gebeurt, waarbij de plaatsing uitgevoerd kan worden op een röntgenafdeling of dialyseafdeling. Dit maakt buikdialyse toegankelijk voor meer patiënten, die geen algehele narcose kunnen krijgen.