Voetschimmel (zwemmerseczeem)
Voetschimmel (tinea pedis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels (dermatofyten), die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Hierdoor ontstaan kloofjes tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode en schilferende huidafwijkingen die vooral aan de voetranden zichtbaar zijn.
Afdeling(en)
Wat is het?
De populaire benaming van de aandoening is zwemmerseczeem. Dit suggereert ten onrechte dat het een vorm van eczeem is en dat het alleen door zwemmen wordt veroorzaakt.
Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking heeft er last van. Het komt vooral bij volwassenen voor. Behalve aan de voeten kunnen schimmels ook op andere plaatsen de huid infecteren. Vaak ontstaan dan afwijkingen die bekend staan als ringworm. Dat zijn zich uitbreidende, rode en schilferende plekken die in het midden vanzelf weer genezen, waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Ringworm komt veel minder vaak voor dan voetschimmel.
Bekijk de pagina van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) voor meer informatie over voetschimmel.
Systemisch spreekuur
Dit spreekuur wordt door de doktersassistenten Ülkü Celik-Iyigun, Annemieke van Haasteren en Susan Feijth verricht onder supervisie van de dermatologen. Patiënten met huidziekten zoals eczeem worden eerst gezien door de dermatoloog . Als wordt besloten de aandoening te behandelen met medicamenten, dan kunnen patiënten worden doorverwezen naar dit spreekuur. Op het spreekuur krijgen patiënten verdere voorlichting, vindt controle plaats van laboratoriumwaarden, wordt de medicatie zo nodig aangepast en wordt gecontroleerd op bijwerkingen.