Voedselallergie bij kinderen
Een kind met een voedselallergie reageert anders op voeding die bereid is met bijvoorbeeld noten, pinda’s of melk. Dit komt omdat het afweersysteem ‘in de war is.’ Dit veroorzaakt klachten zoals misselijkheid, jeuk, bultjes en soms ook een opgezette keel. De aanleg voor een allergie is erfelijk en ‘zit’ dus vaak in de familie.
Onderzoek & diagnose
Na een verwijzing van de huisarts gaan we samen in gesprek om te praten over de klachten. Hoe lang zijn er al klachten? En wat zijn deze klachten precies? Daarna maken we een onderzoeksplan waarin we vaststellen voor welk voedingsmiddel er getest gaat worden. Meestal beginnen we met een bloedonderzoek en een huidtest. Afhankelijk van de resultaten gaan we een test uitvoeren waarbij je het verdachte voedingsmiddel daadwerkelijk gaat eten. Dit noemen wij ook wel een provocatietest.
Nadat alle onderzoek afgerond zijn, volgt er een gesprek met een van onze specialisten om de onderzoeksresultaten te bespreken. Wat waren opvallende resultaten? En kunnen we nu zeggen dat er sprake is van een allergie?
Onderzoeken bij een voedselallergie
Behandelplan
Wij kunnen een voedselallergie nog niet genezen met behulp van medicijnen. Daarom bestaat de behandeling bij een allergie uit een dieet en het weglaten van eten als deze klachten veroorzaakt. Dit dieet volgt je kind altijd, dus ook op vakantie, op school, op verjaardagsfeestjes en tijdens het spelen bij vriendjes.
Diëtiste
In het behandeltraject kijkt een diëtiste altijd mee. Een diëtiste helpt mee om variaties te bedenken voor het eten en geeft advies over hoe om te gaan met het dieet tijdens vakantie of schoolfeestjes. Het is belangrijk dat het eten, ondanks de dieetbeperkingen, alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft.
Noodbehandeling
Soms krijgt je kind toch per ongeluk een allergische reactie. Deze reactie begint plotseling en kan in korte tijd, soms enkele minuten, steeds heftiger worden. Dit noemen wij ook wel een anafylactische shock (anafylaxie). Omdat deze reactie heftig is, adviseren wij een noodset aan te schaffen. Deze bestaat uit tabletjes (antihistaminica) en soms een prikpen met adrenaline. Hoe en wanneer je deze medicijnen het beste kunt gebruiken, staat beschreven in onze noodset instructie.
Nazorg
De behandeling bij een allergie bestaat uit een dieet en het weglaten van eten als deze klachten veroorzaakt. Daarom is het vaak niet nodig om nog in ons ziekenhuis te komen voor de behandeling. Heb je het idee dat je kind meer klachten heeft of heb je het gevoel dat het dieet niet voldoende helpt? Neem dan opnieuw contact op met ons Kinderallergie Behandelcentrum.