Trombose
Bij trombose vormt zich een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Doordat het bloed moeilijker of helemaal niet meer langs deze bloedprop kan stromen, ontstaan er klachten.
Het lichaamsdeel waarin zich de bloedprop bevindt, kan dik worden door vochtophoping en pijlijk aanvoelen. Ook kunnen er later klachten optreden zoals eczeem, niet-genezende wonden (een zogenoemd 'open been'), pijn en vermoeidheid.
Afdeling(en)
Symptomen en oorzaken
Het stromen van bloed is een levensvoorwaarde, maar het stollen is net zo belangrijk om overmatig bloedverlies bij verwondingen te voorkomen. Bloed beschikt over een systeem om het te laten stollen als dat nodig is.
Trombose
Soms schiet dit stollingsmechanisme echter door. Dit is het geval als het bloed stolt in het lichaam zonder dat er sprake is van een verwonding. Een dergelijk bloedstolsel noemen we een ‘trombus’ en de ziekte noemen we trombose.
Oorzaken
Allerlei oorzaken kunnen leiden tot vorming van een aan de vaatwand vastzittend bloedstolsel. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door afwijkingen van de vaatwand zoals bij aderverkalking (atherosclerose), afwijkingen van het stollingssysteem of veranderingen in het stromen van het bloed (zoals bij hartritmestoornissen).
Ook als het bloed in contact komt met vreemd materiaal, zoals bij implantatie van een kunsthartklep, ontstaat er een verhoogde kans op de vorming van bloedstolsels.
Embolie
Een belangrijk gevaar van de vorming van bloedstolsels is dat deze stolsels loskomen van de vaatwand en door het stromende bloed worden meegevoerd tot ze vastlopen in een bloedvat en dit dan afsluiten. Zo’n meegevoerd bloedstolsel wordt een embolie genoemd. Een embolie kan de bloedtoevoer naar organen en weefsels afsluiten en kan leiden tot ernstige weefselschade. In de hersenen veroorzaakt een embolie bijvoorbeeld een beroerte, in de longen een longembolie.
Behandelplan
Antistollingsmiddelen kunnen helpen om de kans op de vorming van een stolsel of een embolie te verminderen. Deze middelen verminderen de mogelijkheden van het bloed om te stollen. Stolling wordt echter niet helemaal onmogelijk gemaakt. Bovendien is er een kans op bloedingen.
Antistollingsmiddelen
De antistollingsmiddelen kunnen worden verdeeld in drie groepen:
- Heparine, een middel dat meestal wordt toegediend in het ziekenhuis maar ook in de thuissituatie gebruikt kan worden en hier niet verder zal worden besproken.
- Acetylsalicylzuur (onder andere Aspirine, Ascal). Deze medicijnen beïnvloeden de stolling doordat zij de werking van de bloedplaatjes verminderen. De laatste jaren zijn er een aantal nieuwe medicijnen ontwikkeld die ook, maar op een andere manier de werking van de bloedplaatjes hinderen. Ook deze groep medicijnen wordt hier niet verder besproken.
- Cumarines (vitamine K antagonisten). Deze antistollingsmiddelen worden in de vorm van tabletten ingenomen. Ze kunnen soms ook als druppels worden gebruikt of in een ader worden ingespoten.
Download folder
Nazorg
Het gebruik van antistollingsmiddelen heeft invloed op andere levensgebieden. Zo zijn er risico's bij zwangerschappen, vaccinaties, alcoholgebruik, operaties, ziektes, voeding of reizen.
Meer informatie
Uw arts zal u uitvoerig informeren over de gevolgen van het gebruik van antistollingsmiddelen. Wilt u zelf alvast meer informatie inwinnen? Onderaan de pagina vindt u een link naar een artikel met alles wat u moet weten over trombose en antistollingsmiddelen.
Zelf meten en doseren
Zelf meten en doseren is bedoeld voor mensen die langere tijd antistollingsmedicijnen gebruiken en een stabiele INR-waarde hebben.
- Inloggen op de computer
- Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfdoseren
- Gebruikershandleiding Tropaz voor zelfmeten
- Gebruikershandleiding Tropaz App voor zelfdoseren
- Gebruikershandleiding Tropaz App voor zelfmeten
De INR-waard (International Normalized Ratio) is een internationale maat voor de stolbaarheid van bloed. Het geeft de snelheid weer waarmee uw bloed stolt. De hoogte van de INR-waarde bepaalt de dosering van uw bloedverdunners. U kunt ook, binnen bepaalde grenzen, zelf uw medicijn doseren. De Trombosedienst kijkt dan op afstand mee.
De voordelen
U hoeft voor het bloed afnemen niet meer naar het ziekenhuis of de prikpost. Voor de meting is een vingerprik voldoende, dit is voor de meeste mensen minder belastend en vooral een voordeel voor patiënten die moeilijk te prikken zijn. U kunt via de computer uw INR-waarde doorgeven aan de Trombosedienst. De medewerkers van de Trombosedienst controleren periodiek de betrouwbaarheid van uw meterU kunt tijdens een vakantie de meter gewoon meenemen en ter plaatse uw INR bepalen
Training
U krijgt van de Trombosedienst een zelfmeetapparaat in bruikleen. Tijdens 4 trainingen leert u hiermee omgaan, krijgt u instructies voor de vingerprik en leert u basiskennis over de antistollingsmedicijnen. Na afloop van een succesvolle training krijgt u een certificaat uitgereikt en een bruikleenovereenkomst voor de INR.
Het meten
U meet gemiddeld 1x per week. De INR-meter geeft een waarde aan. Voor het verwerken van deze uitslag gebruikt u een computerprogramma van de Trombosedienst en voert uw INR-waarde in een digitaal logboek. De Trombosedienst controleert de waarde in het logboek. Via de computer krijgt u een doseeradvies/-schema toegestuurd.
Enquête zelfmeten / zelfdoseren
In december 2021 is een enquête uitgevoerd onder patiënten die zelfmeten of zelfdoseren. Er werd onder andere gevraagd naar gebruiksvriendelijkheid van de functionaliteit van Tropaz en de bereikbaarheid. De patiënten zijn zeer positief, de klanttevredenheid is namelijk beoordeeld met het rapportcijfer 8,7. Ook de app zelfmeten / zelfdoseren wordt als gebruiksvriendelijk ervaren, er werden enkele verbeterpunten met betrekking tot de app genoemd. Deze verbeterpunten zijn teruggekoppeld aan de firma.
Verder werd als verbeterpunt aangegeven de parkeergelegenheid bij het Gezondheidscentrum Jozef in Deventer. Er is naast het Gezondheidscentrum Jozef op de Van Oldenielstraat ook nog parkeergelegenheid.
Dit is bij veel mensen niet bekend, dit zullen wij duidelijker bij alle patiënten onder de aandacht gaan brengen.
Controle
2 keer per jaar komt u naar de Trombosedienst voor de periodieke controle van het zelfmeetapparaat, de naalden en strips. De betrouwbaarheid van de uitslagen blijft dan gegarandeerd.
Kosten
De kosten van het zelfmeten worden door de zorgverzekeraar vergoed.
Aanmelden
Hebt u interesse in het zelfmeten van uw INR-waarde, dan kunt u contact opnemen met de Trombosedienst.
Vragen?
Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met de Trombosedienst. U kunt bellen op werkdagen tussen 10.30 - 12.00 uur, telefoon 0570 53 62 70 of mail naar zelfmeten@dz.nl
Tropaz: de trombose-app + doseerkalender
Met de app Tropaz kan een patiënt te allen tijde en overal informatie met de trombosedienst uitwisselen. Via Tropaz kunt u:
- INR invoeren (alleen voor zelfmeten/zelfdoseren)
- uw doseerkalender inzien en uitprinten (bent u nog onbekend meldt u dan hier aan)
- historie terugzien;
- bijzonderheden melden;
- een bericht naar de trombosedienst sturen en ontvangen.
De Tropaz app is beschikbaar voor cliënten die onder behandeling zijn bij de trombosedienst. De app kan gebruikt worden door patiënten die regulier gecontroleerd worden, door zelfmeters en zelfdoseerders.
Inloggen online doseerkalender
U kunt 24 uur per dag online uw doseerkalender inzien en zo de juiste hoeveelheid medicatie gebruiken. Hiervoor gebruikt u een beveiligd webportaal Tropaz
- Inloggen op de computer
- Gebruikershandleiding Tropaz voor reguliere patiënten
- Handleiding: hoe installeer ik de app? En werk ik met Tropaz? (e-learning)
Hulp nodig? bel: (0570) 53 50 86
E-mailen kan ook: zelfmeten@dz.nl