Staar
Staar is een vertroebeling van de ooglens. Daardoor gaat u op den duur wazig zien. Kleuren lijken grauwer, u kunt dubbel zien en er kan verblinding door (tegen-)licht ontstaan. Wanneer staar het dagelijks leven beïnvloedt, kan het gezichtsvermogen met een staaroperatie worden verbeterd.
Afdeling(en)
Wat is het?
De meest voorkomende vorm van staar is ouderdomsstaar. In de ooglens zitten eiwitten. Deze eiwitten klonteren in de loop der jaren samen. Daardoor wordt de lens minder helder. Staar ontstaat ook weleens op jonge leeftijd (jeugdstaar) of is al vanaf de geboorte aanwezig (aangeboren staar).
Andere oorzaken kunnen zijn:
- bepaalde stofwisselingsziekten (bijvoorbeeld suikerziekte);
- bepaalde medicijnen (corticosteroïden, zoals prednison);
- fel zonlicht;
- roken (tabakverslaving).
- een ongeval waardoor het oog beschadiging heeft opgelopen;
- een ontsteking in het oog.
Meestal gaat de vertroebeling van de lens heel langzaam. Het duurt dan jaren voordat u er iets van merkt. Sommige mensen zien binnen enkele maanden al veel slechter.
Behandelplan
De enige behandeling bij staar is een staaroperatie. U bepaalt zelf wanneer u die operatie nodig vindt. Bij aangeboren staar moet de chirurg zo snel mogelijk opereren. Een baby ontwikkelt anders geen normaal gezichtsvermogen.
Wanneer u last heeft van staar komt u terecht op onze afdeling Oogheelkunde. Er zijn verschillende kunstlenzen mogelijk bij een staaroperatie. U kunt bij ons op dezelfde dag aan twee ogen aan staar worden geopereerd. In overleg met een oogarts stelt u een geschikt behandelplan op.