Slokdarmkanker
Bij slokdarmkanker groeit er een kwaadaardig gezwel (tumor) in de slokdarm. In het begin geeft slokdarmkanker geen klachten. Later kunt u last krijgen van minder eetlust, bloedarmoede, zwarte ontlasting of moeheid.
Mensen die roken, overgewicht hebben of vaak last hebben van brandend maagzuur hebben meer kans op slokdarmkanker.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Om vast te stellen of u slokdarmkanker hebt doet de arts de volgende onderzoeken:
- endoscopie. Dit is een kijkonderzoek van de slokdarm. Ziet de arts tijdens dit onderzoek afwijkingen, dan kan zij kleine stukjes weefsel (biopten) weghalen. Een laborant bekijkt de biopten onder de microscoop. Dit onderzoek is het meest geschikt om uit te zoeken of u slokdarmkanker hebt.
- bloedonderzoek. De arts stelt met dit onderzoek vast of u bloedarmoede hebt. Bloedarmoede kan betekenen dat u bloed verliest uit het beschadigde slijmvlies van de slokdarm. De bloedarmoede kan trouwens ook een andere oorzaak hebben.
Aanvullende onderzoeken bij slokdarmkanker
Is na deze onderzoeken duidelijk dat u slokdarmkanker hebt? Dan volgen meer onderzoeken. U komt dan te weten hoe uitgebreid de ziekte is. En of er uitzaaiingen zijn. Mogelijke onderzoeken zijn:
- echo;
- CT-scan;
- PET-scan;
- bronchoscopie.
Onderzoeken
Behandelplan
Afhankelijk van hoe uitgebreid de slokdarmkanker is krijgt u een curatieve behandeling of een palliatieve behandeling.
Curatieve behandeling
curatieve behandeling. Een curatieve behandeling is gericht op genezing. Bij slokdarmkanker is zo'n behandeling alleen mogelijk als de arts de ziekte in een vroeg stadium vaststelt. De tumor mag niet uitgezaaid zijn. Curatieve behandelingen zijn:
- operatie;
- chemoradiatie. Dit is een combinatie van chemotherapie en bestraling (radiotherapie).
Palliatieve behandeling
palliatieve behandeling. Een palliatieve behandeling is bedoeld om de ziekte zoveel mogelijk te remmen en de klachten te verminderen. U krijgt een palliatieve behandeling als genezing niet mogelijk is. U hebt bijvoorbeeld uitzaaiingen of de tumor is te groot. Palliatieve behandelingen zijn:
- bestraling;
- Een stent in de slokdarm. Een stent zorgt ervoor dat de slokdarm weer open is. Hierdoor verminderen of verdwijnen de klachten en kunt u beter eten.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal of de KWF Kankerbestrijding.