Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA)
SOA's zijn infecties die door seksueel contact (meestal gemeenschap) worden overgebracht. De belangrijkste zijn: chlamydia, gonorroe, genitale wratten, Trichomonas, hepatitis B, herpes genitalis, syfilis (lues), besmetting met HIV (het virus dat aids veroorzaakt), schaamluis en schurft.
Afdeling(en)
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
Iedereen die seksueel actief is met iemand die een seksueel overdraagbare aandoening heeft, kan een SOA oplopen, als geen condoom gebruikt wordt, als een condoom scheurt, en bij andere vormen van onveilig seksueel contact. Een enkele infectie is ook overdraagbaar bij condoomgebruik. Ook in lesbische relaties komen SOA voor. Onderstaande verschijnselen duiden soms op een seksueel overdraagbare aandoening.
- veranderde afscheiding uit de vagina (schede) of meer afscheiding dan gebruikelijk
- pijn bij het plassen of kleine beetjes moeten plassen
- irritatie en jeuk van de vagina
- pijn bij het vrijen
- abnormaal bloedverlies, zoals tussentijds bloedverlies of bloedverlies tijdens of na de gemeenschap
- buikpijn en eventueel koorts
- zweertjes, wratjes, blaasjes op de schaamlippen, rond de anus of de mond.
Onderzoek en diagnose
Met een gynaecologisch - vaak inwendig (echo) - onderzoek wordt gekeken naar de baarmoeder en eierstokken. Er wordt een kweek afgenomen van de baarmoedermond, soms wordt er een uitstrijkje gemaakt.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunt u doorgeven aan anderen. Dat kan vanaf het moment dat u zelf besmet bent. U hoeft dan nog geen verschijnselen te hebben. Waarschuw daarom de mensen met wie u seksueel contact hebt (gehad). Ze kunnen de soa ook hebben, ook al hebben ze geen klachten.
Door uw partners te waarschuwen kunt u nieuwe besmettingen en problemen voorkomen.
Onderzoeken
Behandelplan
Voor soa's die door een bacterie worden veroorzaakt, zijn goede behandelingen. Hoe eerder die behandeling begint, hoe kleiner de gevolgen van de soa.
Soa's die door een virus worden veroorzaakt, zoals herpes genitalis en genitale wratten, zijn moeilijker te behandelen. Toch is het ook hierbij belangrijk om uw partner(s) te waarschuwen. Zij kunnen dan opletten of ze zelf verschijnselen krijgen. En ze kunnen dan voorkomen dat ze anderen besmetten
Vindt u het moeilijk om zelf uw (voormalige) seksuele partner(s) te waarschuwen? Dan kunt u een sociaal verpleegkundige van de GGD inschakelen.
Meer informatie
Bij Soa Aids Nederland en de GGD in uw regio ( ggdghor.nl) kunt u terecht voor informatie over soa's.
Voor jongeren is er de website Sense.info
Wilt u meer weten over hiv en aids, dan kunt u contact opnemen met de Hiv Vereniging Nederland.