Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor ziekten waarbij gewrichten en spieren ziek zijn. De gewrichten en spieren doen zeer en voelen stijf aan.
Bij veel reumatische ziekten komen ontstekingen voor, bijvoorbeeld in de gewrichten. Het kan op alle leeftijden voorkomen.
Afdeling(en)
Wat is het?
De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. De ziekte is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. De oorzaak van reuma is onbekend en de meeste reumatische aandoeningen zijn chronisch.
Soorten reuma
Er zijn verschillende reumatische aandoeningen. Ieder met vergelijkbare, maar ook verschillende klachten.
Er zijn drie groepen reumatische ziekten:
- Ontstekingsreuma
Bij ontstekingsreuma zijn de gewrichten vaak lange tijd ontstoken. De gewrichten zijn opgezwollen. Veel soorten ontstekingsreuma zijn auto-immuunziekten. - Slijtagereuma
Slijtagereuma heet ook wel artrose. Hierbij raakt het kraakbeen rond de botuiteinden beschadigd. Het beschadigde kraakbeen kan zich niet herstellen. Soms verdwijnt het zelfs helemaal. U hebt veel pijn en moeite met bewegen. Artrose komt vooral voor in de nek, onderrug, heupen, knieën en handen. - Weke-delen-reuma
Bij reuma in de weke delen hebt u last van de spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden van weke-delen-reuma zijn slijmbeursontsteking, peesontsteking en fibromyalgie.
Reumatische aandoeningen
Behandeling van reuma
Meestal bestaat een reumabehandeling uit:
- Medicijnen (bijvoorbeeld corticosteroïden).
- Oefentherapie (Cesartherapie of Mensendieck).
- Fysiotherapie.
- Ergotherapie.
Bij ernstige afwijkingen aan de gewrichten is soms een operatie nodig.