Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Een prikkelbare darm reageert gevoelig op bepaalde prikkels. Welke prikkels dat zijn, is nog niet duidelijk. Een andere naam voor een prikkelbare darm is prikkelbare darm syndroom (PDS). Een prikkelbare darm kan klachten geven als buikpijn en winderigheid.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Om de diagnose prikkelbare darm te stellen stelt de arts u vragen over uw klachten. Ook doet ze lichamelijk onderzoek. Ze drukt bijvoorbeeld op uw buik om te voelen of uw buik opgezet is of pijn doet.
Behandelplan
Er zijn geen medicijnen die echt goed helpen bij een prikkelbare darm. En een nadeel van medicijnen is dat ze bijna altijd bijwerkingen hebben.
Wilt u toch medicijnen proberen, dan zijn dit de mogelijkheden:
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sommige antidepressiva kunnen helpen bij een prikkelbare darm. Deze behandeling heeft niets met depressie te maken. De antidepressiva kunnen helpen tegen de darmklachten.
- Tegen heftige, pijnlijke darmkrampen kunt u spasmolytica proberen. Deze werken op de spieren in de darmen. Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat ze helpen.
- Tegen afwisselend te harde en te zachte ontlasting kunt u bulkvormers proberen. Dat zijn middelen waar vezels in zitten. Het is nog niet bewezen dat ze helpen bij prikkelbare darmen.
- Tegen verstopping helpen laxeermiddelen. Helaas kunnen ze ook zorgen voor heel erge diarree, winderigheid en buikpijn of krampen.
- Tegen diarree kunt u loperamide gebruiken. Van dit medicijn is bewezen dat het helpt tegen de diarree. Het kan ook de buikpijn verminderen. Maar u kunt er ook flink door verstopt raken. U kunt het het beste alleen gebruiken als u ergens heen gaat waar geen toilet in de buurt is.
- Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.
Meer informatie