Poepproblemen bij kinderen
Er zijn verschillende poepproblemen bij kinderen. Een kind kan last hebben van een verstopping en poept minder vaak. Ook kan het regelmatig poep verliezen, veel of weinig. De oorzaak van poepproblemen kan verschillen.
Onderzoek en diagnose
Poepproblemen bij kinderen komen veelvuldig voor. De klachten kunnen verschillen. Hetzelfde geldt voor de oorzaken.
Wanneer is het een probleem?
We spreken van poepproblemen als het kind 2 of meer van deze klachten heeft:
- 2x per week, of minder, poepen.
- Minimaal 1x per week poep verliezen.
- Het toiletbezoek om te poepen uitstelt.
- Pijn tijdens het poepen (hard en keutelig).
- Grote hoeveelheden in 1x poept.
- Volle darmen bij het lichamelijk onderzoek door de kinderarts.
Oorzaken
De oorzaak van poepproblemen kan verschillen. Het kind kan bijvoorbeeld angst hebben voor de pijn bij harde ontlasting en houdt daarom op. Of het kind stelt poepen uit, omdat het druk aan het spelen is. Maar ook slechte concentratie of autisme kunnen een rol spelen. Bij slechts 5 % van de kinderen met poepproblemen komt het poepprobleem door een ziekte.
Diagnose
Poepdagboek
Om goed te kunnen beoordelen wat er precies aan de hand is, wordt vooraf aan de ouders en het kind gevraagd om een poepdagboek bij te houden. Het poepdagboek geeft informatie over hoe vaak een kind poept, de hoeveelheid en vorm van de ontlasting, buikpijnklachten en het verlies van ontlasting.
Vragenlijsten
Om het poepprobleem beter te begrijpen, worden ook vooraf vragenlijsten toegestuurd.
Eerste afspraak
Tijdens het eerste polikliniekbezoek voert de specialistisch verpleegkundige een uitgebreid gesprek met de ouders en het kind (+/- 1 uur). In dit gesprek worden de vragenlijsten doorgenomen en uitleg gegeven over de werking van de darmen. De kinderarts doet een lichamelijk onderzoek en kijkt ook heel specifiek naar de buik. Aan het eind van het gesprek volgt een advies. Vaak worden medicijnen voorgeschreven en een training gestart.
Poepdagboek
Behandelplan
De behandeling kan bestaan uit medicijnen die de ontlasting zacht houden en een training.
Training
De basis van de training is: kunnen, durven en willen. Het kind krijgt uitleg, toilettraining en wordt gevraagd een poepdagboek bij te houden.
De specialistisch verpleegkundige heeft regelmatig telefonisch contact met het kind en de ouders. Tussendoor komt het kind voor controle op de Kind- en Incontinentiepoli bij de kinderarts en/ of specialistisch verpleegkundige. De resultaten worden dan besproken en zo nodig wordt het behandelplan aangepast.
Soms worden kinderen verwezen naar de kinderfysiotherapeut of de pedagogisch medewerker voor een training. Bij kinderen met angst voor de wc of kinderen die niet willen poepen, wordt een stappenplan gemaakt. De specialistisch verpleegkundige of de pedagogisch medewerker begeleidt de ouders bij het uitvoeren hiervan.
Kind- en Incontinentiepoli
Het Deventer Ziekenhuis is aangesloten bij het Defecatie Expertise Centrum. Hiermee biedt de Kind- en Incontinentiepoli hoogwaardige zorg op het gebied van ontlastingsproblemen voor kinderen met langdurige, moeilijk behandelbare obstipatie en ontlastingverlies.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op:
- Maag Lever Darm Stichting, speciaal voor kinderen: www.mlds.nl
- Defecatie Expertise Centrum: www.darmzaken.nl