Pijn
Pijn is een signaal waardoor we snel reageren als we ons verwond hebben. Zo voorkomen we dat het letsel verergert. De punaise in uw voet kan gaan ontsteken en zelfs tot een bloedvergiftiging leiden als u de punaise niet direct verwijdert en het wondje reinigt. Meestal gaat de pijn over als de weefselschade genezen is.
Niet bij iedereen gaat de pijn weer over. In Nederland hebben ruim drie miljoen mensen langer dan 6 maanden last van pijnklachten. Dit kan het leven op een nadelige manier beïnvloeden.
Afdeling(en)
Wat is pijn?
Pijn is een onaangename gewaarwording en emotionele ervaring. Er kan een beschadiging in het lichaam zijn maar dat hoeft niet altijd. Er is geen objectieve test om vast te stellen of iemand pijn heeft. De pijndrempel, het moment waarop mensen pijn voelen, verschilt per persoon. U bent de enige die kan vertellen of u pijn hebt.
Hoe ontstaat pijn?
Overal in ons lichaam bevinden zich zenuwuiteinden die verbonden zijn met het ruggenmerg. Zenuwuiteinden registreren veranderingen in het lichaam en geven dit door aan de hersenen. De hersenen kunnen dan voor een aanpassing zorgen.
De hele dag door worden er berichten vanuit de zenuwuiteinden naar de hersenen gestuurd en worden er door de hersenen berichten teruggestuurd. Tegelijkertijd worden er berichten in de hersenen doorgestuurd naar andere hersengebieden. Bijvoorbeeld de gebieden die zorgen voor emoties of gedachten. De berichten worden ook doorgestuurd naar een pijnremmend gebied dat in de hersenen ligt. Dit geheel van hersengebieden is het pijnnetwerk.
Alle onderdelen van het pijnnetwerk kunnen een dempende en een versterkende invloed hebben op de pijnbeleving. Alleen al de gedachte aan pijn kan een plek gevoeliger maken. Wanneer u denkt aan een periode dat u veel pijn had, kan dat gevoel terugkomen. Als iemand in de buurt komt van een pijnlijke plek zonder die plek aan te raken dan kunt u al meer pijn voelen.
Waar ontstaat pijn?
Het pijnsignaal passeert onderweg naar de hersenen verschillende schakelstations. Deze schakelstations bevinden zich in uw ruggenmerg en uw hersenen. De schakelstations bepalen wanneer een gevarenboodschap wel of niet naar de hersenen wordt doorgestuurd. Elk schakelstation geeft het bericht door aan de volgende zenuw, waarna weer een ander schakelstation volgt. Deze schakelstations zijn belangrijk en hebben een bijzondere functie: ze zijn in staat berichten tegen te houden, te verzwakken en te versterken. In werkelijkheid bereiken de meeste berichten uw bewustzijn niet. Schakelstations fungeren als poortwachters: ze bepalen hoeveel signalen er verder gaan. Hoe verder de poort geopend wordt, hoe meer berichten er worden doorgelaten naar uw hersenen.
Meer pijn betekent niet altijd meer schade
Door de werking van de schakelstations wordt duidelijk dat de mate van weefselschade en de mate van pijn niet direct aan elkaar gekoppeld zijn. Het is niet automatisch zo dat er bij veel pijn ook veel schade moet zijn. Dat zou lijken op het spelen op een akoestische gitaar: als u zacht speelt komt er weinig geluid en als u hard speelt komt er veel geluid. Maar zo werkt het niet.
U kunt het pijnsysteem beter vergelijken met een elektrische gitaar: het volume ligt niet zo zeer aan de gitaar, maar veel meer aan de verschillende knoppen op de versterker: de volumeknoppen. Met andere woorden: de berichten komen van de zenuwuiteinden in het lichaam (te vergelijken met de gitaar), maar de intensiteit van uw pijn wordt bepaald door de schakelstations (de volumeknoppen van de versterker). De pijn die u ervaart, hoeft dus niet overeen te komen met de mate van schade in het lichaam.
Hoever de pijnpoorten (bij de schakelstations) in het ruggenmerg en de hersenen open staan, wordt vooral bepaald in het emotionele brein. Voelt het brein zich kwetsbaar of bedreigd, dan laat het alle signalen die mogelijk duiden op gevaar met voorrang binnen. Bijvoorbeeld:
- Een wielrenner die tijdens de wedstrijd van zijn fiets valt staat op en fiets door. Pas na de finish voelt hij de pijn van zijn gebroken sleutelbeen.
- Als u een paar nachten slecht heeft geslapen kunt u meer last hebben van pijn.
- Tijdens het luisteren naar muziek of het kijken naar een film is de pijn weg.
Bij langdurig aanhoudende pijn kunnen er verschillende oorzaken zijn. De oorzaken kunnen in het lichaam zelf liggen (de gitaar) maar ook in het centrale zenuwstelsel (het ruggenmerg en de hersenen: de versterker).
Aanhoudende pijn
Als pijn blijft aanhouden zonder dat hier een reden voor is, is er sprake van sensitisatie. Dit betekent dat het zenuwstelsel ontregeld is, het is veranderd, waardoor er gevarenboodschappen door gegeven blijven worden aan de hersenen. Er ontstaat overgevoeligheid.
Gevolgen van pijn
Pijn heeft altijd gevolgen. Het is één van de belangrijkste prikkels die onze soort hielp overleven. Het heeft dus gevolgen op uw emoties, op uw gedachten en uw gedrag.
Emoties
Als we ons bedreigd of kwetsbaar voelen reageren de hersenen extra op signalen van gevaar. Door de pijn kan er een te hoge alertheid zijn. Dit kost veel energie en heeft invloed op uw vermogen om te concentreren.
Emoties als angst, somberheid en stress verergeren de pijnbeleving en kunnen extra pijnklachten geven door het gevoeliger maken van het zenuwstelsel en het verhogen van de spierspanning in uw lichaam.
Gedachten
Pijn en de gevolgen ervan kunnen allerlei gedachten oproepen. U kunt denken dat er iets helemaal verkeerd zit in uw lichaam ook al is aangetoond dat dit niet het geval is. U kunt ook voortdurend met uw aandacht bij de pijn zijn waardoor de pijnbeleving heviger wordt. Ook is het mogelijk dat u niet meer kan voldoen aan de verwachtingen die u van uzelf heeft of waarvan u denkt dat andere mensen die van u hebben. Dergelijke gedachten kunnen veel invloed hebben op hoe u zich voelt en op wat u dagelijks doet. Dat heeft vervolgens ook weer invloed op uw pijnbeleving.
Gedrag
Vaak of regelmatig pijn hebben kan ertoe leiden dat u zich er naar gaat gedragen. Dit is logisch en functioneel bij acute pijn, bijvoorbeeld bij het ontzien van een gekneusde enkel. Bij aanhoudende pijn kan het zijn dat alles wat u wel of niet doet door de pijn wordt bepaald. U kiest er bijvoorbeeld voor niet uit eten te gaan of om te stoppen met sporten ivm de pijn. De manier waarop u met pijn omgaat kan veel invloed hebben op uzelf, op uw activiteiten en op uw sociale contacten. Het kan leiden tot een sociaal isolement, een gebrek aan afleiding en beloning, minder eigenwaarde, depressie, meer stress en spierspanning. Sommige mensen hebben in hun jeugd geleerd om zich bij het minste of geringste schrap te zetten. Hiermee bouwen ze veel spanning op in hun lichaam. Ook zijn er aangeleerde leefregels als “niet huilen” en “gewoon doorgaan”. Daarbij ligt overbelasting van het lichaam op de loer.
Zo kan aanhoudende pijn invloed hebben op uw dagelijks leven, op uw welzijn, uw werk, het huishouden, de zorg voor de kinderen of familieleden, sociale contacten, uw relatie en seks. Pijn heeft invloed op alles.
Hulp bij pijn
Het hebben van aanhoudende pijn leidt niet altijd tot begrip van de mensen uit uw omgeving. De pijn is onzichtbaar. Mogelijk probeert u opgewekt te blijven voor uw omgeving waardoor zij denken dat er niets aan de hand is. Als u juist laat zien en horen dat u pijn heeft kan dit door uw omgeving opgevat worden als aanstellerig gedrag. Maar het kan ook zijn dat uw partner u wil beschermen en u daarom veel werk uit de handen neemt.
Wat heeft u nodig?
Het is belangrijk om na te denken over wat de pijn met u doet. Hoe uw omgeving hier op reageert en wat daar op dan weer uw reactie is. Ook zou u kunnen na gaan waardoor uw pijn toeneemt en in welke situaties u weinig tot geen pijn ervaart.
Blijven vechten tegen pijn is vermoeiend en kan mogelijk tot toename van pijn leiden. Wat kan helpen om de situatie waarin u zich bevindt te veranderen? Een plan maken! Wat vindt u belangrijk in het leven en wilt u graag doen. Maak hier een keuze uit. Kies dat- gene wat voor u haalbaar is. Dit lijkt misschien eenvoudig maar is dat is het niet. Soms is het raadzaam om hierbij hulp te zoeken bij uw huisarts, pijnspecialist, revalidatie arts of psycholoog.
Handige filmpjes over pijn
Zelfhulpboeken over pijn
- Butler, D.S., Moseley, G. L.(2016). Begrijp de Pijn. Adelade: Noigroup Publications.
- Cranenburgh, B. van, (2018). Pijn, waarom? Een gids voor mensen met pijn. Heiloo: Stichting Iton