Osteochondritis dissecans enkel
In de tienerjaren kan er lokaal aan het oppervlak van het sprongbeen (talus) een doorbloedingstoornis optreden met onbekende oorzaak. Vaak wordt dit niet opgemerkt en ontstaan pas veel later klachten. Een afgestorven stukje bot laat dan los, samen met de kraakbeen-bekleding van het gewricht ter plaatse. Een vergelijkbaar letsel kan ontstaan bij een forse distorsie.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Bij osteochondritis dissecans is de enkel pijnlijk en gezwollen en nemen klachten toe bij meer belasting. Soms ontstaan slotklachten doordat het afgebroken stukje ("gewrichtsmuis") tussen de gewrichtsdelen kan komen. De beweeglijkheid van de enkel wordt af en toe geblokkeerd. Voor onderzoek kunt u terecht bij onze afdeling Orthopedie.
Onderzoeken
Behandelplan
De behandeling is eigenlijk altijd operatief. Via een kijkoperatie wordt het losse kraakbeenstukje verwijderd en de bodem van het kleine defect bewerkt met boorgaatjes of geponste gaatjes.
Behandelmogelijkheden
Nazorg
Na de operatie kunt u met veel vragen blijven zitten. We zetten de meest gestelde vragen voor u op een rij.
Wanneer mag ik weer douchen?
U mag vanaf de 1e dag onder de douche. Zorg dat het drukverband of gips niet nat wordt! Gebruik een plastic zak om het verband of gips. Houd uw been zoveel mogelijk buiten de douchestraal. Er zijn hiervoor speciale douchezakken te verkrijgen in de thuiszorgwinkel.
Moet ik na een voet- of enkeloperatie fraxiparine gebruiken (middel te voorkoming van trombose)?
Patiënten die aan de voet of enkel zijn geopereerd krijgen tromboseprofylaxe. Afhankelijk van de ingreep is dit 6 tot 12 weken. Hiervoor krijgt u een recept mee. Indien u aan een klauw- of hamerteen geholpen bent, dan is het gebruik van fraxiparine niet nodig.
Hoelang moet het drukverband blijven zitten?
Als u na de operatie een drukverband hebt gekregen mag dit 14 dagen blijven zitten. Bij het dunner worden van de voet zal dit verband losser gaan zitten. Om het verband toch op de plek te houden kunt u een ruime sok over het verband dragen.
Het gips zit niet goed, wat moet ik doen?
Neem contact op met de polikliniek Orthopedie voor overleg, tel.: (0570) 53 51 55.
Mijn hele voet is blauw na de operatie, wat kan ik hier zelf aan doen?
U hebt een flinke bloeduitstorting in uw voet, wat het buigen en strekken van de tenen mogelijk belemmert. Deze bloeduitstorting zal vanzelf wegtrekken, dit kan wel enkele weken duren.
Mag mijn huisarts de hechtingen verwijderen?
Ja, voor het verwijderen van de hechtingen mag u een afspraak maken bij uw huisarts 2 weken na de operatie. Zit er gips om uw onderbeen dan komt u na 2 weken terug op de gipspoli. Voor wondcontrole, hechtingen verwijderen en een eventuele gipswissel.
Ik neem geen paracetamol in. Dit helpt mij toch niets, is dat goed?
Nee. Voor een goede werking van pijnstilling moet u paracetamol met regelmaat innemen. U bouwt hiermee een goede spiegel op in het bloed. Als de orthopeed dan een zwaardere pijnstiller voorschrijft, neemt u deze naast de paracetamol in. Deze medicijnen versterken elkaar waardoor de werking nog beter wordt. Paracetamol neemt u maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg in.
Ik heb vaak een stekende pijn vlak onder de teen. Deze pijnscheuten komen af en toe opzetten. Hoe komt dit?
Tijdens de operatie is de orthopeed met uw botten bezig geweest. De pijnklachten die uw ervaart is botpijn. Deze pijnklachten kunnen enkele weken aanhouden. De scherpe kanten van de pijn zullen wel minder worden.
Het pinnetje in mijn voet komt naar buiten, mag ik het terug drukken?
Nee. Uw lichaam werkt het pinnetje zelf naar buiten, probeer het niet terug te drukken! Hiermee kunt u iets in uw teen beschadigen. Dit pinnetje is ongeveer 5 cm lang. Laat het zo lang mogelijk zitten, indien u problemen krijgt met lopen of uw schoen, neem dan contact op met de verpleegkundig consulent orthopedie, tel.: (0570) 53 51 55.