Nierstenen
De nieren zijn onder andere verantwoordelijk voor het filteren van het bloed, om zo afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Bij een verhoogde concentratie van afvalstoffen, kunnen kristallen ontstaan in de nieren die zich vormen tot nierstenen als deze niet worden uitgeplast.
Afdeling(en)
Klachten en oorzaken
Nierstenen geven niet altijd klachten. Op het moment dat een steen ergens vast komt te zitten, ontstaat pijn.
Klachten
Vaak begint het met vage, zeurende klachten in de zij/rug. Dit kan verergeren tot een koliekaanval: een hevige pijn, waarbij sprake kan zijn van misselijkheid, zweten en bewegingsdrang (niet stil kunnen blijven zitten).
Oorzaken
Bij het ontstaan van nierstenen kunnen verschillende factoren een rol spelen:
- Te weinig drinken
- Overmatig transpireren
- Inname van veel dierlijke eiwitten (met name vlees)
- Verkeerde balans van zouten in het bloed
- Erfelijke factoren
- Gebruik van bepaalde medicatie
Behandelplan
Er zijn bij nierstenen verschillende behandelingen mogelijk. Bij een acute koliekaanval is pijnbestrijding met medicatie het belangrijkste. Soms is het nodig om de patiënt hiervoor op te nemen, om pijnstilling via een infuus toe te kunnen dienen.
Verwijderen
De behandeling van de steen zelf is afhankelijk van de plaats, grootte en soms ook de hardheid van de steen. De meeste stenen worden vanzelf uitgeplast. Mocht dit niet mogelijk zijn, zal de steen vaak verwijderd worden. Hiervoor zijn onderstaande mogelijkheden.
Behandelmogelijkheden
Nazorg
Als u eens een niersteen gehad heeft, is er een kans van ongeveer 50% dat u de komende jaren nog eens een niersteen zult vormen. Om deze kans te verkleinen is het belangrijk dat u veel water drinkt, het liefst 2,5-3 liter/dag. Ook zijn soms specifieke dieetmaatregelen nodig.