Menu
Aandoeningen

Nekhernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten ontstaan. Druk op de zenuw kan een verlies van functie van de zenuw betekenen.

Afdeling(en)

Onderzoek en diagnose

Vaak gaan nekklachten bij het optreden van een nek hernia vooraf. De verschijnselen van de hernia bestaan uit pijn die in de arm uitstraalt, eventueel met een doof of prikkelend gevoel. Deze pijn treedt min of meer op in het verzorgingsgebied van de zenuw waarop de druk wordt uitgeoefend, al is dit niet zo typisch als bij de hernia onderin de rug. Druk op de zenuw kan een verlies van functie van de zenuw betekenen.

Hals wervelkolom

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. De meeste bewegingen en de grootste bewegingsmogelijkheid bestaat tussen de atlas en de draaier, resp. de eerste en tweede nekwervel. Tussen twee wervellichamen ligt telkens een tussenwervelschijf. Deze schijven verhogen de elasticiteit en de bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom. In het wervelkanaal verloopt het ruggenmerg, en telkens tussen twee wervels verlaten links en rechts twee zenuwwortels het wervelkanaal. De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 6e en de 7e wervel, maar ze kunnen ook op de andere niveaus voorkomen.

Onderzoeken

Meestal zijn er al "gewone" foto's van de nek of onderrug gemaakt, die alleen iets zeggen over de botten (wervels). Er zijn 2 soorten onderzoek die de hernia zelf zichtbaar kunnen maken. Een CT-scan met contrast in het wervelkanaal (eventueel samen met een röntgenonderzoek. Een ander onderzoek is: