Menu
Aandoeningen

Myelodysplastisch syndroom (MDS)

Bij een myelodysplastisch syndroom (MDS) is de aanmaak van bloedcellen verstoord. Het is als het ware dat de fabriek van bloedcellen niet meer goed functioneert en minder en afwijkende vormen produceert. Hierdoor ontstaat een tekort aan 1 of meer bloedceltypen.

Verschijnselen

Het gevolg is dat patiënten te weinig rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes krijgen. Hierdoor ontstaan klachten zoals vermoeidheid (te lage rode bloedcellen), infecties (te lage witte bloedcellen) of bloedingen (te lage bloedplaatjes).

Bij ongeveer een derde van de patiënten is niet alleen sprake van de aanmaak van afwijkende, niet goed functionerende bloedcellen, maar is er ook iets mis met de voorlopercellen. In het ergste geval kan dit leiden tot acute myeloïde leukemie (AML). De kans dat MDS overgaat in een acute myeloide leukemie is sterk afhankelijk van het type MDS. Sommige MDS vormen ontsporen vrijwel nooit, anderen juist veel vaker. Dit risico op AML bepaalt mede de behandeling die voor een MDS wordt ingezet.