Menu
Aandoeningen

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen, de oogzenuwen en het ruggenmerg). Bij MS kunnen de zenuwen boodschappen niet meer goed doorgeven. De ziekte MS kan niet worden genezen.

Oorzaken en vormen

De oorzaak van MS is nog niet bekend. Wel weten we dat MS vele verschijningsvormen heeft, veel klachten veroorzaakt en dat er verschillende factoren een rol spelen.

Belangrijke factoren

De volgende factoren kunnen een rol spelen bij MS:

  • Virusinfectie
    Het is nog niet duidelijk om welk virus het gaat. Waarschijnlijk een virus dat leeft in Noord-Europa.
  • Erfelijkheid
    Hoewel MS vaker kan voorkomen binnen een familie, is de ziekte zelf niet erfelijk. MS hoeft dan ook geen reden te zijn om geen kinderen te kunnen krijgen.
  • Het afweersysteem
    MS heeft ook te maken met een fout in het afweersysteem (immuunsysteem). Normaal gesproken zorgt dit systeem maakt schadelijke stoffen (zoals virussen) die het lichaam binnendringen, onschadelijk. Bij MS keert de afweer zich juist tegen weefsels in het eigen lichaam. MS wordt daarom een auto-immuunziekte genoemd. Een auto-immuunreactie kan worden uitgelokt door een virusinfectie.

Klachten

Mensen met MS hebben de volgende klachten:

  • wazig zien
  • een zwaar gevoel in armen en benen
  • gevoelloosheid, tintelingen of branderige pijn in bijvoorbeeld een arm of been
  • zware vermoeidheid die niet over gaat

Later kunnen daar klachten bij komen als spasticiteit, verlamming en moeite met praten. Lopen kan steeds moeilijker worden. Veel mensen met MS hebben perioden met klachten en daartussendoor betere perioden. Maar sommige mensen gaan steeds meer achteruit, zonder verbeteringen tussendoor.

Vormen

MS komt 2 tot 3 x vaker voor bij vrouwen dan mannen. De ziekte openbaart zich bij vrouwen vaak ook op een jongere leeftijd dan bij mannen. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Per jaar komen daar circa 350 - 450 nieuwe patiënten bij. Er zijn daarbij verschillende vormen van MS, die ieder een eigen ziekteverloop kennen.

  • Relapsing remitting MS
    In het beginstadium van de ziekte kan het lichaam de schade door de ontstekingen vaak nog ‘repareren’. De klachten gaan dan weer over. Daardoor lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt een schub, exacerbatie of een relapsegenoemd. In ongeveer 85% van de gevallen begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. We noemen dit ‘relapsing remitting MS’.

  • Secundair progressieve MS
    Op den duur kan het lichaam de schade door ontstekingen steeds moeilijker herstellen. Het kan dan zijn dat er na een aanval geen volledig herstel optreedt of zelfs een achteruitgang. We noemen dit ‘secundair progressieve MS’. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten. Bij anderen duurt dit wel 20 jaar of langer. Nog weer anderen bereiken deze fase nooit.

  • Primair progressieve MS
    In ongeveer 10 tot 15% van de gevallen begint de ziekte meteen met een geleidelijke of snelle achteruitgang. We noemen dit 'primair progressieve MS'.

Medicijnen voor MS

Het MS-team bekijkt samen met u welke therapie het beste past om uw klachten zo goed mogelijk te verhelpen. Hierbij kunnen medicijnen een belangrijke rol spelen. Lees hier meer over medicijnen bij Multiple Sclerose (MS).

Lees meer