Menu
Aandoeningen

MOLA-zwangerschap

Een mola-zwangerschap kan gezien worden als een bijzondere vorm van een niet goed aangelegde zwangerschap. Wanneer er bij de bevruchting iets misgaat kan het gebeuren dat alleen de placenta doorgroeit. Er is dan sprake van een mola-zwangerschap.

Gewoonlijk is er bij een mola-zwangerschap geen embryo. Is er toch een vrucht, dan is deze bijna nooit levensvatbaar.

Afdeling(en)

Onderzoek en diagnose

Bij een molazwangerschap gaat er iets mis bij de bevruchting of kort erna. Daardoor groeit alleen de placenta. Er ontstaat geen vruchtje (embryo). In de baarmoederholte ontstaan heel veel vochtblaasjes.

Een molazwangerschap komt heel zelden voor: bij 1 van de 2000 zwangerschappen. De oorzaak is onbekend. Misschien speelt erfelijkheid een rol. Ook leeftijd speelt mee: meisjes onder de 15 en vrouwen boven de 40 hebben meer kans op een molazwangerschap.

De medische naam voor molazwangerschap is mala hydatidosa. Een molazwangerschap is te zien op een echo tijdens zwangerschap. In plaats van een vruchtzakje met een embryo en een kloppend hartje, zitten er allemaal kleine blaasjes in de baarmoederholte.

In het laboratorium kan de arts laten onderzoeken hoe veel zwangerschapshormoon (hCG) er in uw bloed zit. Bij een molazwangerschap zit er heel veel hCG in het bloed.