Lymfeklierkanker
Lymfeklierkanker is kanker die uitgaat van de lymfeklieren of één van de andere lymfatische organen (milt, beenmerg, keelamandelen). Een andere term voor lymfeklierkanker is maligne lymfoom.
In lymfeklieren of lymfatische organen bevinden zich lymfocyten, één van de soorten witte bloedcellen. Bij een lymfeklierkanker verloopt de groei van de lymfocyten abnormaal en ongeremd.
Afdeling(en)
Soorten lymfeklierkanker
Er zijn meer dan 50 vormen van lymfeklierkanker. Deze kunnen op verschillende manieren worden ingedeeld:
Non-Hodgkin en Hodgkin lymfomenB-cel en T-cellymfomenIndolente lymfomen –en Agressieve lymfomenVoorbeelden van maligne lymfomen zijn: de ziekte van Hodgkin, Folliculair lymfoom, Diffuus grootcellig B-cellymfoom, Mantelcellymfoom, Burkittlymfoom, T-cellymfoom en Post-transplantatielymfoom.
Onderzoek en diagnose
De diagnose lymfeklierkanker wordt gesteld op een combinatie van klachten (afvallen, nachtzweten, vergrote lymfeklieren), afwijkingen in het bloed en het verrichten van een CT- en PET-scan. Soms is aanvullend beenmergonderzoek nodig om de ziekte nog beter in kaart te brengen.
Door middel van de uitgebreidheid kan het stadium van de ziekte worden vastgelegd. Hoe hoger het stadium hoe meer behandelingen er doorgaans nodig zijn.
Behandeling
Indolente lymfomen zijn, net als bepaalde chronische vormen van leukemie, aandoeningen die niet te genezen zijn. Net als bij hoge bloeddruk of suikerziekte houdt de patiënt de rest van zijn leven deze ziekte bij zich.
Indolente lymfomen kunnen echter zo mild verlopen dat er (nog) geen behandeling voor nodig is. Er zal dan een afwachtend (wait and see) beleid gevoerd worden. Zodra er een behandelindicatie gaat ontstaan kan in een later stadium alsnog een behandeling gestart worden met als doel de ziekte weer in een rustige fase te krijgen.
Op de polikliniek kunnen we u meer vertellen over het wait and see beleid en indien er een oncologische behandeling nodig is.
Agressieve lymfomen behoeven altijd direct behandeling. Ook hier zijn er vormen die niet te genezen zijn. De ziekte zal altijd in het lichaam aanwezig blijven en heeft dan ook een kans om op een later moment weer op te vlammen.
Daarnaast zijn er ook agressieve lymfomen waarbij genezing wel tot de mogelijkheden behoort. Of dit voor uw vorm van lymfeklierkanker geldt wordt met u besproken op onze polikliniek.
De behandeling voor agressieve lymfomen bestaat vaak uit een combinatie van chemotherapie en immuuntherapie. Deze worden als infuus of als tabletten voorgeschreven en via de dagbehandeling toegediend. Slechts voor enkele lymfeklierbehandelingen is een opname met overnachting noodzakelijk.
Mocht uw lymfeklierkanker opnieuw terugkomen, recidiveren, dan zijn er regelmatig nog zinvolle vervolgbehandelingen mogelijk.
Mogelijke bijwerkingen
Tijdens de behandeling voor lymfeklierkanker kan het voorkomen dat u met koorts of andere klachten opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Daarnaast kan de aanmaak van uw gezonde cellen tijdelijk gestoord zijn t.g.v. de chemotherapie. Om uw rode bloedcellen (Hb) en uw bloedplaatjes (trombocyten) niet te laag te laten worden kan overgegaan worden op een bloedtransfusie.
Ook wanneer uw lymfeklierkanker (nog) geen behandeling behoeft kunt u klachten van uw ziekte ervaren. De klachten wegen op dat moment echter niet op tegen de nadelen van een behandeling. U zult de klachten in moeten passen in uw dagelijkse bezigheden en met uw aandoening moeten leren omgaan. Wij merken dat dit voor de ene persoon gemakkelijker te doen is dan voor de ander. Wij helpen u graag met tips en adviezen om uw leven zo normaal mogelijk te blijven voortzetten ondanks deze aandoening.
Nazorg
Wanneer u genezend behandeld bent voor een Hodgkinlymfoom of Diffuus Grootcellig B-cellymfoom dan komt u in bepaalde gevallen (afhankelijk van leeftijd en type behandeling) in aanmerking voor controle op lange termijneffecten. Deze controles verlopen via de BETER poli en worden verzorgd door onze verpleegkundig specialist. De lange termijneffecten starten vanaf 5 jaar na uw behandeling.