Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme (erythema migrans)
Lyme-borreliose is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht door de beet van een teek, meestal de Ixodes ricinus.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
U kunt door een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgen. Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. In Nederland is ongeveer 1 op de 5 teken besmet met de bacterie ‘Borrelia burgdorferi’. De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor.
Erythema migrans
Als iemand door een tekenbeet besmet wordt met de ziekte van Lyme, begint dit in 4 van de 5 gevallen met erythema migrans. Erythema migrans komt in Nederland voor bij ongeveer 22.000 mensen per jaar. Deze huidafwijking verdwijnt meestal spontaan na 1 tot 4 maanden. Ongeveer de helft van de mensen met erythema migrans herinnert zich een tekenbeet.
Vlek op de huid
Uw huisarts kan aan de vlek zien dat het waarschijnlijk erythema migrans is. Als u weet dat de vlek langzaam groter wordt, of u herinnert zich dat er op dezelfde plaats een teek heeft gezeten, dan is er helemaal geen twijfel meer. Als er twijfel is, kan het zijn dat de arts besluit om u nog een keer terug te zien om te weten of de ring langzaam groter wordt. In het algemeen is verder onderzoek, zoals bloedonderzoek of het weghalen van een stukje huid (biopt), niet nodig.
Meer informatie?
Voor informatie over de ziekte van Lyme kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)