Menu
Aandoeningen

Longkanker

Longkanker is een kwaadaardige vorm van kanker uitgaande van de longen en/of luchtwegen. Longkanker komt voor bij mannen en vrouwen, ook op jongere leeftijd.

In ons ziekenhuis is de zorg voor patiënten met longkanker gestructureerd in een zorgpad. Daardoor kunnen wij u snel helpen, en de tijd tussen onderzoek en behandeling kort houden. Aldoor staat u als patiënt centraal.

Onderzoek en diagnose

De huisarts verwijst u naar ons ziekenhuis als er een afwijking op de longfoto is gezien, waarvoor nader onderzoek is vereist. De kans bestaat dat het om een kwaadaardig gezwel gaat. Om dit te achterhalen, probeert de longarts zo snel mogelijk de diagnose te stellen. Veelal lukt dat binnen 2 weken na uw 1e bezoek aan de polikliniek.

U kunt voor een afspraak bellen naar de polikliniek. Vaak maakt de huisarts voor u een afspraak bij de polikliniek Longgeneeskunde. Ook kan het ziekenhuis u bellen om alvast ook aanvullende onderzoeken met u af te spreken.

Bij het 1e bezoek aan de longarts worden uw klachten doorgenomen en vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Op basis hiervan wordt er een vermoedelijke diagnose gesteld. Voor een definitieve diagnose zijn aanvullende onderzoeken nodig. De verpleegkundige vertelt u welke dat zijn. Een deel van deze onderzoeken kan al vooraf aan uw 1e afspraak met de longarts plaatsvinden.

Onderzoeken

Onderzoeken als er verdenking op uitzaaiingen zijn

  • CT-scan van verdachte plekken
  • PET-scan van het gehele lichaam
  • Echografie van verdachte plekken
  • Longfunctie. Dit is vooral van belang als er voor u een behandeling gepland is waarbij een deel van de long verwijderd of bestraald gaat worden.
  • Botscan
  • MRI-scan van verdachte plekken
  • Endo-oesofageale echo eventueel met punctie van lymfklieren
  • Tijdens een operatie: mediastinoscopie achter het borstbeen. Hierbij wordt een snede boven het borstbeen onderaan de hals gemaakt, waarna een kijker in de ruimte tussen de longen wordt ingebracht om de lymfklieren op uitzaaiingen te onderzoeken.​

In het traject staan CT-scan en bronchoscopie centraal. Zonodig wordt er nog een PET-scan verricht. Binnen 1 week na de bronchoscopie mag u een afspraak bij de longarts verwachten voor het bespreken van de uitslagen van de onderzoeken die reeds zijn verricht.

Pathologie

De aard van de tumor wordt vastgesteld door de patholoog met microscopisch onderzoek van celmateriaal of kleine stukjes weefsel uit de tumor. Dit cel- of weefselmateriaal wordt verkregen door: bronchoscopie, (röntgengeleide) punctie/biopsie, endo-echografie (EUS) en thoracoscopie.

Uitslag

De onderzoeken zijn doorgaans binnen 2 weken afgerond. Soms is meer onderzoek nodig. Wanneer de diagnose is gesteld, wordt een behandelplan opgesteld en met u besproken.

Afhankelijk van de te kiezen therapie moet de fitheid van de patiënt worden bepaald. Wanneer u bijvoorbeeld in aanmerking komt voor een operatie dan moet uw longfunctie en eventueel het inspanningsvermogen worden vastgesteld.