Leverkanker
Bij leverkanker zit er een kwaadaardige tumor in de lever. Leverkanker is een ernstige ziekte die vaak moeilijk te behandelen is. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing is.
De belangrijkste oorzaak van leverkanker is een infectie met hepatitis B of hepatitis C. In Nederland krijgen ongeveer 500 mensen per jaar leverkanker, meer mannen dan vrouwen. De meeste mensen met leverkanker zijn tussen de 60 en 75 jaar oud.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Als uw huisarts denkt dat u leverkanker hebt, verwijst ze u door naar een specialist. Dit is een maag-, lever- en darmarts (gastro-enteroloog) of een leverspecialist (hepatoloog).
De specialist kan de volgende onderzoeken (laten) doen:
- Bloedonderzoek.
- Echo van de lever. Tumoren vanaf ongeveer een centimeter grootte zijn met dit onderzoek goed te zien.
- CT-scan.
- MRI-scan.
- PET-scan.
- Leverbiopsie of leverpunctie. Bij een punctie zuigt de arts met een holle naald cellen van de lever op. De patholoog onderzoekt deze cellen onder de microscoop.
Bij de helft van de mensen met leverkanker neemt een bepaalde stof in het bloed toe. Deze stof heet alfa-foetoproteïne (een 'tumormarker'). Om te onderzoeken of deze stof bij u is toegenomen, neemt de laborant wat bloed af. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht.
Onderzoeken
Behandelplan
Bij leverkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Sommige behandelingen zijn bedoeld om de ziekte te genezen (curatieve behandeling). Dit kan alleen als de leverkanker vroeg is ontdekt. Belangrijk is ook dat de lever nog goed werkt.
Is de tumor vroeg ontdekt en werkt de lever nog goed? Dan is een operatie de beste behandeling. De arts snijdt de tumor weg, samen met een deel van de lever.
Andere behandelingen zijn:
- Leverperfusie. Dit is een zware behandeling die tijdens een operatie gebeurt. De chirurg isoleert de lever van de rest van het lichaam. Zij spoelt de lever vervolgens met een hoge dosis kankerremmende medicijnen. Dit is een plaatselijke chemotherapie.
- Radiofrequente Thermoablatie (RFA). Deze behandeling maakt kankercellen kapot door ze te verhitten. Met een naald brengt de arts een staafje tot in de tumor. Vervolgens verwarmt de arts het staafje (tot tachtig graden). De kankercellen kunnen daar niet tegen en gaan kapot. Deze behandeling kan ook tijdens een operatie gedaan worden.
- Cryotherapie. Bij deze behandeling bevriest de arts de kankercellen. Lukt dit, dan sterven de kankercellen af.
Soms is het nodig om de hele lever weg te laten halen. Dan is een levertransplantatie nodig. Een levertransplantatie kan alleen als u geen uitzaaiingen hebt.
Misschien is de tumor bij u pas laat ontdekt. Waarschijnlijk kunt u dan niet meer genezen. Uw arts zorgt er dan voor dat u zich zo prettig mogelijk blijft voelen. Dit heet een palliatieve behandeling. U krijgt bijvoorbeeld pijnbestrijding. De vooruitzichten zijn dan niet goed. Uw arts vertelt u wat u kunt verwachten. Meer informatie over leverkanker vindt u op de website van De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging of de KWF Kankerbestrijding.
Meer informatie