Menu
Aandoeningen

Knieklachten

Knieklachten komen veel voor. Dit komt omdat de knie ons gewicht draagt bij het lopen én omdat het een scharniergewricht is met bewegende onderdelen (de binnen- en buiten-meniscus).

Op jonge leeftijd komt meniscus- en (kruis)band letsel vaak voor. Op oudere leeftijd is slijtage veelal de oorzaak van de klachten. Met name door de pijn bij het lopen zijn knieklachten erg invaliderend.

Afdeling(en)

De knie

De knie is een van de belangrijkste gewrichten in het lichaam. Om goed te kunnen lopen moeten de knieën soepel bewegen. Het kniegewricht verbindt het boven- en onderbeen en zorgt voor deze soepele beweging. Het kniegewricht bestaat uit twee botten die precies op elkaar passen: het scheenbeen en het dijbeen. Om de uiteinden van de botten zit een laag kraakbeen. Daardoor beweegt de knie soepel en glad. Deze kraakbeenlaag is elastisch en vangt schokken en stoten op.

Een stevig omhulsel ('kapsel') houdt de botdelen van het kniegewricht op hun plaats. Daaromheen zitten de kniebanden en de pezen en spieren die de knie besturen.

De knie is ook een kwetsbare plek. Als uw knie pijn doet of stijf is, kunt u naar uw huisarts gaan. De meeste knieproblemen zijn goed te behandelen. Vaak helpen fysiotherapie, pijnstillers of een wandelstok. Helpt dat niet, dan verwijst uw huisarts u naar een orthopedisch chirurg. Deze specialist doet een kijkoperatie (artroscopie) of laat röntgenfoto's maken om de oorzaak van de pijn te vinden. De oorzaak is vaak slijtage (artrose) of reuma.

De orthopedisch chirurg kan verschillende operaties doen. Bijvoorbeeld een standcorrectie van een versleten knie of een kruisbandreconstructie. Als het nodig is kunt u een knieprothese (een kunstknie) krijgen. Daarmee kunt u weer lopen, fietsen en traplopen zonder moeite en pijn.