Krentenbaard (impetigo, kindzeer)
Krentenbaard (kindzeer of de officiële naam: impetigo vulgaris of impetigo contagiosa) is een oppervlakkige infectie van de huid die vooral bij kinderen voorkomt. Krentenbaard in het gezicht wordt ook wel ‘impetigo’ genoemd. Impetigo is erg besmettelijk.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Meestal kan krentenbaard geen kwaad en geneest deze infectie vanzelf. Wel is impetigo erg besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving.
De diagnose kan bijna altijd worden gesteld op hoe de plekken eruitzien. Bij twijfel en bij ernstige infecties kan een kweek worden afgenomen met een wattenstokje.
Behandelplan
Wanneer de impetigo niet erg uitgebreid is, wordt deze behandeld met een crème of zalf met daarin een antibioticum, bijvoorbeeld fusidinezuur of mupirocine. Om resistentievorming (ongevoeligheid) van de bacteriën te voorkomen, mogen deze crèmes nooit langer dan 2 weken worden gebruikt. Bij een uitgebreide infectie, en wanneer kinderen ziek zijn, wordt behandeld met antibiotica in de vorm van tabletten, capsules of een drankje, bijvoorbeeld flucloxacilline, azitromycine of claritromycine.
Voor informatie over impetigo kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Klik op de link hier om meer te lezen over deze infectie.
Meer informatie