Hielspoor (fasciitis plantaris)
Onder de voet loopt een vezelband (peesplaat) vanaf de tenen naar het hielbot. Door teveel lopen, rennen, sporten en te lang staan wordt de vezelband voortdurend uitgerekt. De aanhechting van het weefsel aan het hielbot komt hierdoor onder grote spanning te staan en het botvlies gaat ontsteken. Dat leidt tot pijn en irritatie en vaak ontstaat er na verloop van tijd een botaansporing - een hielspoor.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Uw orthopedisch chirurg zal een analyse doen van uw looppatroon en de voet en enkel nakijken. Ter plaatse van de aanhechting van de peesplaat onder de voet aan het hielbot is lokale drukpijn aanwezig. Een röntgenfoto draagt in principe niet bij aan het stellen van de diagnose.
Behandelplan
Als er sprake is van een standafwijking van de voet, bijvoorbeeld een platvoet, zal er een corrigerende steunzool voorgeschreven worden. Is dit niet het geval, dan wordt geadviseerd tijdelijk een siliconen zooltje onder de hiel (heelpad) in de schoen te dragen. U krijgt hiervoor een verwijzing naar een orthopedisch instrumentmaker bij u in de buurt. Ook kan de arts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut bij u in de buurt om looptraining te starten.
Injectie
Ook kan éénmalig een injectie gegeven worden op de plaats waar de pijn zich bevindt met ontstekingsremmers, om zo de locale irritatie van de peesplaat te doen verminderen.
Operatie
In uitzonderlijke gevallen kan een operatie verricht worden waarbij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot losgemaakt wordt. Gezien de langdurige klachten na de ingreep en de kans op het ontwikkelen van een platvoet in de toekomst zijn wij hiermee erg terughoudend.
Combinatie
De klacht is hardnekkig en onafhankelijk van de soort behandeling kan het herstel meerdere maanden duren, waarbij geleidelijk verbetering optreedt. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van bovenstaande methoden.