Aangeboren heupdysplasie
Bij heupdysplasie is het heupgewricht van uw baby niet goed ontwikkeld. Het heupgewricht heeft twee delen; een heupkop en een -kom. Het heupkommetje is niet diep genoeg en steunt het heupkopje niet voldoende. Hierdoor kan het gemakkelijk uit de kom glijden.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
In Deventer en omstreken is met de consultatiebureauartsen afgesproken dat zij op heupdysplasie testen omstreeks de 3e levensmaand. Bij de geringste verdenking daarop wordt via de huisarts een afspraak gemaakt op de afdeling Radiologie (röntgenafdeling) van het Deventer Ziekenhuis waar een echo onderzoek wordt gedaan.
Röntgenfoto
Als daar een heupdysplasie wordt gezien, of als er twijfel bestaat, wordt een röntgenfoto gemaakt waarop de ernst van de aandoening beter kan worden beoordeeld. Indien ook de foto een dysplasie laat zien, wordt door de afdeling Radiologie op korte termijn een afspraak gemaakt op de afdeling Orthopedie.
Verder onderzoek
Meestal wordt dan nog een aanvullende foto gemaakt met de benen van uw kind wijd zodat beoordeelbaar is of er sprake is van een heupluxatie. Op de polikliniek Orthopedie wordt uw kind volledig lichamelijk onderzocht en wordt met u overlegd over de behandeling.
Onderzoeken
Behandelplan
Behandelen doen we met een spreidbroekje, we kennen er 2. Deze worden afhankelijk van de mate van afwijking en leeftijd van de baby voorgeschreven. We kennen een Pavlikbandage en een CAMP-spreider. Deze houden beide de heupjes in een spreidstand. Zo ontwikkelen de heupjes zich goed. De bandage wordt 23 uur per dag gedragen. Bij het baden of kleden mag de spreider even af.
Behandeling
Download
Download de folder voor meer informatie en het behandelplan.
Meer informatie