Haglundse exostose
Een exostose is een botuitsteeksel. Als aan de achterzijde bij de aanhechting van de achillespees zo'n uitsteeksel ontstaat, wordt dat een Haglundse exostose genoemd. De oorzaak is meestal druk op de voeten door het dragen van verkeerde schoenen of schaatsen.
Onderzoek en diagnose
De diagnose Haglundse exostose wordt door onze arts vastgesteld op basis van lichamelijk onderzoek.
Behandelplan
Eerst zal geprobeerd worden om met andere schoenen de klachten te verminderen. Schoenen met minder druk of het uitbuigen van de hak van de schoen - door een (orthopedisch) schoenmaker - kan voor verbetering zorgen.
Als dit niet helpt dan kan een operatie het probleem oplossen. Bij een operatie wordt de exostose verwijderd. Omdat het bot bij genezen altijd de neiging heeft weer nieuw bot te vormen met kans op terugkomen van de zwelling, wordt door ons altijd een ruime hoeveelheid bot weggehaald. Hiermee wordt ook het probleem van de slijmbeursontsteking opgelost.
Behandelmogelijkheden:
Nazorg
Over het algemeen kunt u direct na de operatie lopen met een drukverband. In uitzonderlijke gevallen loopt de exostose door tot in de aanhechting van de achillespees. In die gevallen dient de achillespees losgemaakt te worden en vervolgens nabehandeld te worden met onderbeensgips.
Na twee weken worden de hechtingen verwijderd. Naast algemene (zeldzaam voorkomende) complicaties dient u rekening te houden met een klein risico op problemen zoals infectie, nabloeding (bot kan lang nabloeden) of gevoelsstoornis rond het gebied van het litteken.