Endometriose
Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste vrouwen merken hier niets van, maar sommige vrouwen krijgen pijn.
Afdeling(en)
Onderzoek en diagnose
Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste vrouwen merken hier niets van, maar sommige vrouwen krijgen door endometriose pijn tijdens de menstruatie. Andere vrouwen hebben steeds buikpijn, ook als ze niet ongesteld zijn.
En een aantal vrouwen met endometriose wordt moeilijk zwanger. De ziekte is gelukkig niet levensbedreigend. Een behandeling is alleen nodig als u klachten hebt. U krijgt dan medicijnen en/of een operatie. Endometriose gaat niet meer over, maar na de overgang verdwijnen de klachten meestal.
Behandelplan
Endometriose is niet te genezen. Er is wel iets aan de klachten te doen.
Medicijnen (pijnstillers en/of hormonen)
Als u vooral last hebt van buikpijn krijgt u pijnstillers. NSAID's helpen bij veel vrouwen goed. Als pijnstillers niet voldoende werken, zijn er nog hormoonpillen. Een bekend hormoon is dé pil. Met de pil wordt de zwangerschap nagebootst. U wordt dan niet meer ongesteld. Het baarmoederslijmvlies wordt daardoor niet steeds opgebouwd en afgestoten. U kunt bijvoorbeeld de pil continu doorslikken, dus zonder stopweek. Er zijn ook hormonen waardoor u tijdelijk in de overgang komt. U krijgt dan echter ook de klachten die bij de overgang horen.
Een kijkoperatie of operatie via de buikwand
Als medicijnen niet helpen is soms een operatie nodig. Tijdens een kijkoperatie kan de arts kleine endometrioseplekjes weghalen. Dat gebeurt door verhitting of met laserstralen. Bij ernstige endometriose met verklevingen moet de arts opereren via de buikwand. Deze operatie heet laparotomie. Tijdens de operatie probeert zij zo veel mogelijk van de endometriose en de verklevingen weg te halen. Soms moet de arts ook een deel van een eierstok of een hele eierstok verwijderen.
Een verwijdering van de eierstokken en/of baarmoeder
Er zijn vrouwen die na een behandeling met medicijnen en een operatie toch klachten houden. In dat geval kan het beter zijn om beide eierstokken te laten weghalen. Soms is het ook nodig om de baarmoeder weg te halen. Dit gebeurt alleen als er geen andere oplossing meer is. Vrouwen bij wie de eierstokken zijn weggehaald komen in de overgang.
Meer informatie